2022-09-09 67 views
聽過二世祖嘅大名好耐,終於搵到機會一試!餐廳人氣十足,平日都座無虛席,見到好多人無訂枱要失望而回,所以晚市記得要提早訂座呀!餐廳走輕工業風路線,牆壁畫有插畫,增添玩味。食物唔單止賣相吸引,味道都好高質,食完完全明白點解咁受歡迎!二世祖特濃朱古力 ($48)本身唔係朱古力迷,但知道呢杯特濃朱古力係餐廳名物,就點咗一杯試下!呢杯朱古力果然名不虛傳,甜度大約70%可可,雖然對我嚟講都係稍甜,但朱古力味道真係超級濃郁,口感香醇順滑,飲晒都唔覺得飽漏!如果小店推出黑朱古力版本就好啦!宇冶抹茶白朱古力奶 ($48)期間限定嘅宇冶抹茶白朱古力奶,作為抹茶控嘅我自然鍾意呢一杯多D!選用日本丸久小山園抹茶粉、比利時白朱古力和明治4.3鮮奶沖製,抹茶回甘味濃,口感濃稠,加咗白朱古力同鮮牛奶,恰好平衡咗抹茶嘅回甘,入口唔會太甜!抹茶控表示滿足!白酒藍青口配法包($88)藍青口鮮味十足,法包蘸上creamy嘅白酒忌廉汁,好惹味!二世祖特濃卡邦尼扁意粉($108)Carbonara要整得好食絕不容易,難得嘅係小店嘅carbonara真係做得好有水準!意粉掛滿creamy嘅醬汁,醬汁口感濃稠,充滿蛋香,上面灑上大

二世祖特濃朱古力 ($48)

宇冶抹茶白朱古力奶 ($48)

白酒藍青口配法包($88)

藍青口鮮味十足,法包蘸上creamy嘅白酒忌廉汁,好惹味!

二世祖特濃卡邦尼扁意粉($108)
Carbonara要整得好食絕不容易,難得嘅係小店嘅carbonara真係做得好有水準!意粉掛滿creamy嘅醬汁,醬汁口感濃稠,充滿蛋香,上面灑上大量嘅煙肉,更添鹹香!份量都好多,好抵食!

原隻軟殼蟹龍蝦汁蟹肉海鮮意大利飯 ($198)
店員同我哋講佢哋嘅意大利飯偏硬,問我哋要唔要軟d,我話唔使,果然做到我想要嘅口感!呢個risotto超級足料,蟹肉落得慷慨,米飯用上龍蝦汁熬煮,每啖都吸收晒龍蝦嘅精華,好鮮甜!上面仲擺放咗原隻軟殼蟹,賣相吸引!

甜品原先想試埋招牌tiramisu,點知原來要提早預約!可惜!唯有下次試下!