2010-08-11
我自己係英國讀書, 係英國真係無啖好食. 今年返來,女朋友都一齊來, 她係bbc, 所以未係香港話點食過. 咁我就梗係要帶她去食d正野. 咁她係我"梳擺"下都變到好鍾意食日本野.咁我突然諗起青葉就帶她去食下. 我自己對上一次係兩年前去食. 今次去一樣都係好正 . 首先講等位, 我知道青葉一定多人等,就8:30pm去拎位. 跟住就係西洋菜街行下, 上返去個陣8:55pm, 9:01pm入座,perfect~!! 一個人$150唔洗食到想嘔.咁講下d食物quality, salmon sashimi 切得比以前厚,而且都好fresh. 比兩年前好左既係而家有埋tuna sashimi, 不過就無salmon咁新鮮, 但我都覺得合格.天婦羅蝦ok正,唔多粉,蝦又夠大隻. (之前就食過係附近個間壽司店,d蝦細隻都震,真係好附近個間)豬軟骨正!!火鍋正!! 不過兩個人食有d多, 四個人就perfect.甜蝦真係好甜好好食!!海膽手卷d海膽好少.....希靈魚刺身好味!!udon細碗得黎好食又啱啱好!green apple soda掂!我都聽過人講話d牛仔骨唔好食,所以無試到,不過既然食日本野就
咁講下d食物quality,
豬軟骨正!!
火鍋正!! 不過兩個人食有d多, 四個人就perfect.
甜蝦真係好甜好好食!!
海膽手卷d海膽好少.....
希靈魚刺身好味!!
udon細碗得黎好食又啱啱好!
green apple soda掂!
我都聽過人講話d牛仔骨唔好食,所以無試到,不過既然食日本野就無所謂啦~
埋單仲每人送個chocolate icecream,雖然係雀巢牌,不過都幾正~
有一個problem要提下大家, d壽司飯真係唔多得, 有d硬同落得唔夠醋. 所以食udon,拉面,sashimi都唔好食飯....
其實我都知放題係你寫黎幾多件,佢就實打個折. 好似我寫6件黎得個5件,10件變8件. 豬軟骨又寫幾多都係黎得個一碟仔. 不過我覺得無所謂,因為佢地上碟速度真係算快, 不夠咪再叫過. 仲有一個問題, 就係成日落單, 好在佢地服務態度真係唔話得,好nice!! 特別提一提, 今晚有個著lv belt瘦瘦地ok樣既waiter哥哥真係好服務態度,成晚笑容满面真係食都食得開心d. 埋單我女朋友仲話要俾多d tips佢(外國人係無service charge, tips係隨心),但係我同佢講我地係咪都要俾%10 service charge架啦.