2010-07-26
24-7-2010食過呢度的勁闊粗麵覺得好好食 (http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=2046428), 事隔唔知幾多日見食友 blog 上 post 了勁吸引的「酒浸溏心蛋」相片, 勁有興趣, 是日捉埋朋友 dinner 專程過嚟試試.酒浸溏心蛋 (2 隻): 將隻蛋切開, 橙橙哋色的蛋黃就不斷流出, 叫酒浸「流」心蛋比較貼切 不過其實食落只覺得係一隻火喉剛好又幾有蛋香的半熟蛋, 始終酒汁唔太夠味, 又同隻蛋各自各精彩, 可以更好的.炸無骨雞翼: 一客 4 件, 醃得帶點豉油香, 鹹度剛好, 亦炸得皮脆肉嫩香口又多肉汁, 仲要唔油膩的, 正 鵝腸撈粗: 粗麵如常地粗, 賣相就有點「岩岩覃覃」... 同底部甜豉油拌勻, 食落當然夠味, 不過可能因為較以前的厚身, 質地唔爽口, 仲有點 "al dente" , 唔算十分喜歡; 鵝腸係白灼, 食落就勁爽脆, 不過本身無味, 所以落了大量店方的自製沙茶醬, 立即變得好香, 微辣及微甜, 十分惹味 朋友叫了蝴蝶腩撈飯... 蝴蝶腩鹵得入味, 味
朋友叫了蝴蝶腩撈飯... 蝴蝶腩鹵得入味, 味道帶甜, 食落質地似足牛爽腩咁爽 , 幾好食; 飯底硬度 ok, 撈勻甜豉油及蔥花亦惹味, 感覺不錯的.
另亦叫了凍華田及凍檸茶, 但唔係喺度長遍大論形容佢有幾普通呀嘛?
環境繼續乾淨 (連洗手間都好乾淨!), 阿姐亦繼續風趣又熱情好客, 印象繼續不錯.
每人埋單約 $70, 幾滿意, 離開時仲幾乎想問阿姐送唔送外賣去中環, 哈哈
會再來的 -- 下次食「疑似 loon bia」! (咩係 loon bia: http://www.openrice.com/restaurant/commentdetail.htm?commentid=1955314)