2023-02-15 1667 views
姻緣際遇,今日又要去上環做嘢,去到附近記得呢間米芝蓮給嘅燒臘舖,記得上次食過好味,今次再去嘗試,希望食得返上次嘅好味道!跟住都係食叉燒,不過上次食瀨粉,今次瀬粉賣晒,只能食米粉。老實講,個人喜好,燒味配瀨粉,點都好食過用米粉,但係賣晒都冇辦法!不過重點並唔係碗粉麵上面,係叉燒!今次order嘅時候冇指明要食肥叉定係瘦叉,但係啲叉燒都真係瘦得有啲過火,同埋叉燒亂放嘅程度,都令到碗叉燒米粉賣相扣咗啲分數。我同我同事講,話啲叉燒仲亁過我塊面,可能個阿姐聽到,過咗陣無端端切咗幾舊比較肥少少嘅叉燒俾我,話切幾舊肥啲嘅俾我試吓。咁我又同我同事即管試下,其實結果係舊叉燒肥返少少,但味道依然比之前去稍有遜色⋯⋯(唔通因為米芝蓮加持下我期望太高?) 同場加映,我對面搭枱果位哥哥,佢話啲飯煮得唔好食,有啲硬….佢亦有表示啲嘢比較之前遜色咗啲…. 當然,人人口味唔同,我唔鍾意唔代表啲乜嘢,只係純粹分享下今日經歴同感受😆🙏🏻 *有例湯送

*有例湯送