2022-05-22
今晚約左舊同事出黎聚舊吹水,咁岩有一位近排因健康原因轉攻素食,環境休閒而又要有質素嘅選擇唔多,好快就揀好左黎荃灣嘅依間"無肉食"早前同屋企人都食過旺角嘅無肉食,印象中係熱盤冇吸引,主攻炸野又怕熱氣,感覺普通所以食過一次都冇再去食。今次黎到荃灣依間,首先有梅汁任斟任飲,感覺食多D炸野都冇咁熱氣,又開胃,唔錯~! 全餐我都飲左三四杯冷盤有我最愛嘅皮蛋,全晚食左應該都有兩隻皮蛋"肉鬆"豆腐夠汁夠味,豆腐雖然唔係好滑嗰種但豆味都算有D全晚嘅熱盤好多都落同一兩種素肉/豆製品,感覺真係過於單調,拎拎下我都係轉攻炸野為主圖中有黑松露炒蛋,質素幾好,蛋夠滑又有黑松露味,可惜全晚只係出過一盤就冇再見蹤影,如果唔係肯定encore再encore圖上方係口水素雞,同麻辣皮蛋嘅味道類近,但相對黎講就梗係皮蛋好食好多當晚尚有出色炸物,例如酥炸珊瑚菇、茶樹菇、芋茸春卷、三絲腐皮卷都值得返啅,友人有一轉拎左半碟酥炸茶樹菇返黎最後甜品方面,晚市限定嘅芝士撻同拔絲紫薯都算好食,只係拔絲紫薯真係有D膩所以試過就算,芝士撻芝士味適中,如果撻皮可以再香脆鬆化D就會更好,不過考慮到可能要更加鬆化就要用到豬油,所以都算合格,少少
冷盤有我最愛嘅皮蛋,全晚食左應該都有兩隻皮蛋
"肉鬆"豆腐夠汁夠味,豆腐雖然唔係好滑嗰種但豆味都算有D
最後甜品方面,晚市限定嘅芝士撻同拔絲紫薯都算好食,只係拔絲紫薯真係有D膩所以試過就算,芝士撻芝士味適中,如果撻皮可以再香脆鬆化D就會更好,不過考慮到可能要更加鬆化就要用到豬油,所以都算合格,少少地食左3個芝士撻就放過佢地啦