2007-05-03
約了班好朋友出來食生日飯, 其中一位介紹了呢間飯店, 上網睇食評, 評價唔錯, 所以一試!準時7點前上去, 地方寛敞, 唔覺得迫夾, 裝修簡單整潔, 好過一般酒樓蓋地毯, 也較衛生! 等齊人落order, 發覺餐牌上有很多款美食, 當然點了馳名的鵝肝法包, 然皮唔肥, 脆卜卜, 鵝肝亦破香口, 唔錯! 五味骨, 味道像黑椒骨, 一粒粒黐在表面, 我就覺得無五種味, 只得黑椒味, 味道亦幾咸! 香芒威化炸蝦, 聽落好似好好味, 食落完全唔掂, 威化厚, 咬落幾杉口, 無料, 無香芒, 只得我最討厭的罐頭雜果, 無大蝦, 只得幾粒蝦仔! 搵笨! 椒鹽豆腐, 炸起細細粒易入口, 但可惜, 比起街邊的大排檔, 此菜好失色, 炸起食落明顯表面有一層粉包住粒豆腐, 唔掂! 唔滑, 得層皮! 海蜇彷鮑片, 我無預期彷鮑片似足真貨, 但好可惜, 佢唔講我一d都唔覺似, 我反而覺得咬落同賣相似打冷的魷魚! (橙色果d!) 好un呀! 焗魚腸, 幾好, 唔錯, 夠熱辣辣, 呢個我加分! 梅菜蒸芥菜, 食落普通, 無乜特別, 味道亦唔濃, 梅菜還梅菜, 芥菜還芥菜! 吱吱渣渣炒飯, 即場炒, 初食幾有鑊氣,
準時7點前上去, 地方寛敞, 唔覺得迫夾, 裝修簡單整潔, 好過一般酒樓蓋地毯, 也較衛生! 等齊人落order, 發覺餐牌上有很多款美食, 當然點了馳名的鵝肝法包, 然皮唔肥, 脆卜卜, 鵝肝亦破香口, 唔錯! 五味骨, 味道像黑椒骨, 一粒粒黐在表面, 我就覺得無五種味, 只得黑椒味, 味道亦幾咸! 香芒威化炸蝦, 聽落好似好好味, 食落完全唔掂, 威化厚, 咬落幾杉口, 無料, 無香芒, 只得我最討厭的罐頭雜果, 無大蝦, 只得幾粒蝦仔! 搵笨! 椒鹽豆腐, 炸起細細粒易入口, 但可惜, 比起街邊的大排檔, 此菜好失色, 炸起食落明顯表面有一層粉包住粒豆腐, 唔掂! 唔滑, 得層皮! 海蜇彷鮑片, 我無預期彷鮑片似足真貨, 但好可惜, 佢唔講我一d都唔覺似, 我反而覺得咬落同賣相似打冷的魷魚! (橙色果d!) 好un呀! 焗魚腸, 幾好, 唔錯, 夠熱辣辣, 呢個我加分! 梅菜蒸芥菜, 食落普通, 無乜特別, 味道亦唔濃, 梅菜還梅菜, 芥菜還芥菜! 吱吱渣渣炒飯, 即場炒, 初食幾有鑊氣, 但食落又發覺無乜材料, 得雜豆, 無料到!
仲有呢間飯店最大問題係出於侍應生及此酒樓經理, 態度勁唔掂! 我朋友order餐牌內的"121"號菜, 黃生居然沒禮貌地要我朋友"你講咩送名先啦", 咩態度呀! 最後我們向經理投訴, 但可惜地連經理都包疪此等低等沒質素的職員! 仲要悔氣地說"對唔住囉!", 詳細內容不詳談, 但今時今日咁o既服務態度真係唔得o架! 我噚晚幫親o既新墟大排檔仲好過佢呀!