2010-12-21
Openrice.Com 做 host 的飯局!Sweet 到暈 ~從未試過呢間,都算唔錯;不過如果係食 lunch,我寧願去 Le Mieux Bistro,兩邊 lunch 價錢差唔多,但係果度素質好啲.如果係夜晚就另計,呢度應該可以食少啲同埋平啲落樓,呢度係絕對食得過嘅.麵包籃好受歡迎,全給掃得精光.配麵包的蕃茄粒粒和誘人的牛油圈圈仲有意國醋和 olive oil !第一道前菜:Slow Cooked Salmon with Sea Urchin & Salmon Roe, Miso & Ginger Sauce好靚,差啲唔捨得食.好欣賞它的配撘組合心思!三文軟軟淋淋的口感,似生還熟,但偏向生!Texture 全然與我至喜愛的 Slow Cook Salmon 不同.是另一番的嘗試.接着來的,是第二道前菜:Pan Fried Foie Gras wtih Grilled Apple & Toast, Raspberries Coulis送到我跟前,聞到那極之吸引的鵝盰香氣,差點按捺不了,不想拍照!實在是漂亮.美中不足的是:(1)大厨分贓不均,看到人家的鵝盰是我那份的打雙呵~(2)
Sweet 到暈 ~
從未試過呢間,
都算唔錯;
不過如果係食 lunch,
我寧願去 Le Mieux Bistro,
兩邊 lunch 價錢差唔多,
但係果度素質好啲.
如果係夜晚就另計,
呢度應該可以食少啲同埋平啲落樓,
呢度係絕對食得過嘅.
麵包籃好受歡迎,
全給掃得精光.
配麵包的蕃茄粒粒和誘人的牛油圈圈
仲有意國醋和 olive oil !
第一道前菜:
好靚,
差啲唔捨得食.
好欣賞它的配撘組合心思!
三文軟軟淋淋的口感,
似生還熟,
但偏向生!
是另一番的嘗試.
接着來的,
是第二道前菜:
送到我跟前,
聞到那極之吸引的鵝盰香氣,
差點按捺不了,
不想拍照!
實在是漂亮.
美中不足的是:
(1)大厨分贓不均,
看到人家的鵝盰是我那份的打雙呵~
(2)鵝肝沒挑筋,
這功夫懶不得呵~
Sauteed Linguini with Crab Meat, Sicilian Sauce
味道唔錯,
不過不失的 Linguini...
遠方人家的是:
Char Grilled US Angus Rib Eye with Morel Coulis, Red Wine Reduction
試了一點這個 Medium - medium rare 的 Angus Rib Eye,
真的好出色!
而那個 Morel Coulis 更令我喜出望外!
味道係以黑松露為主的醬醬!
愛杀了!
前面的是我的主食:
Char Grilled US Kurobuta Pork with Apple & Rise Salsa
這個黑毛豬也不錯,
但我好似食到有點點"梳打粉"的味道???
Apple & Rose Salsa 的味道相對失色了,
我的黑毛豬都用了人家的 Morel Coulis 來焦着吃
Twyst Christmas Dessert Combo:
(1)Ice Lemon Souffle
不似一般的 Souffle.
這 Souffle 給我帶點 New York Cheese Cake 的質感.,
是實實在在的那種.
是讓人可以一啖一啖的吃,
一啖一啖的享受.
檸檬的酸,
檸檬的清新,
叫我愉快.
(2)Choco Truffle Log
算幾甜,
但亦同時讓人愛杀了的古力塊.
外層 coat 住的是帶微脆的焦糖類的 Truffle .
裡頭是濃意綿綿的古力!
Openrice.Com 讓我感動透了,祝各位聖誕快樂