2019-04-05
甜酸苦辣本人最愛辣,灣仔這間新開川菜館有私房菜也有火鍋餐廳環境有暗黑格調,佈置及擺設有種型格先除辣外人生又怎能沒有酒呢?先由餐廳介紹這枝梅酒,入口香甜梅味濃厚,我喜歡加一點冰更好飲前菜有四款小食都係香辣爽口爲主另外一款大連蜇頭拌萵笋入口爽脆,而萵笋清新鮮甜回鍋本地黑毛豚有我最愛的多蒜啊,豚肉薄度剛好,吸哂醬汁及包埋蒜蓉食特別惹味辣子雞真係出色,外層香脆入口肉香微辣,用嚟送酒一流另一款當紅沸騰龍躉似水煮做法,龍躉肉厚魚皮位膠質豐富,紅油辣度適中,最愛浸在紅油底下的配菜食咗咁多辣嘢可以叫杯有機豆漿解解辣,入面有薄荷及青瓜,入口清新帶涼解辣一流素煸花生芽係新鮮感十足,因為第一次品嚐,聽侍應講係季節性先食到,入口超爽脆,又有花生豆香五十二度慢煮樟茶鴨胸食落特別嫩腍,而鴨香經樟茶烹調歌過仲多一入茶香小籠包呢個用針管注入醋去食幾特別,咬落肉汁豐富又鮮香乾燒明蝦球呢個有驚喜,個汁醬超惹味層次豐富,酸甜帶辣,蝦球爽口彈牙,個汁用嚟撈飯食勁正最後有甜品玫瑰吐司抄手及機焦糖豆漿燉蛋,令整餐飯更完滿
前菜有四款小食都係香辣爽口爲主
辣子雞真係出色,外層香脆入口肉香微辣,用嚟送酒一流
小籠包呢個用針管注入醋去食幾特別,咬落肉汁豐富又鮮香
最後有甜品玫瑰吐司抄手及機焦糖豆漿燉蛋,令整餐飯更完滿