tnkrx
tnkrx
Level 1
2020-04-18
Follow
今天晚餐 在大窩口一帶徘徊了一圈 本來想吃麥當勞 但想到今天牙齦腫脹 便決定走多兩步 去了熊貓酒店 選了南洋工房 與女朋友共進晚餐

沒多細想之下 我們選了金菇肥牛蛋包飯 和瑞士雞髀讚岐烏冬

先說金菇肥牛蛋包飯 一個字 新鮮! 彷彿聽到gordon ramsay 在我耳邊大叫: ITS FxCKING RAW!!! 洋蔥爽脆無比 帶着一股清新的辣味 店主人知道我平常不愛吃蔬菜 本上有四成都是清菜 金菇肥牛蛋包飯 顧名思義 食材有金菇肥牛蛋和飯 但是金菇嘅質素 竟然出乎意料地珍貴 佢嘅出現簡直係成個碟入邊嘅奇蹟 金菇有一條! 我當堂感動到鼻涕都流埋出嚟 之後食蛋包飯 只係一啖 我直情哭𠹌咗 上邊嘅茄汁令到我想起三歲嘅時候媽媽餵我食嗰啖飯

去到瑞士雞髀讚岐烏冬 雞髀有如廟街賣淫的北姑 老過我老母 而讚岐烏冬 我極力推薦米知蓮比一粒星佢 佢嘅湯底係日式豬骨湯 味道竟然係現時最熱門嘅出前一丁豬骨濃湯味 加上我小學最愛零食 媽咪嗰包粉嘅味 估唔到係兩隻唔同年代嘅味道之中 佢哋竟然出乎意料之外地配合 嗰種鹹香 有種從遊大澳嘅感覺

溫暖嘅係 我哋啱啱坐低叫咗嘢食之後 店主為我哋送上蛋花粟米羹 彷彿為我地雪中送炭 事關頭殼頂個冷氣吹到我雞皮都出埋 雖然係免費 但係店主絕不馬虎 落味精嘅份量一啲都冇小到 絕對冇因為係免費就偷工減料 我十分欣賞

去到最後就梗係要講下個杯收咗$3嘅凍咖啡 自問我都係茶餐廳凍飲嘅常客 但係依杯凍咖啡少甜 真係令我齒頰留香 水吧嘅夥計 本着良好嘅抗疫精神 將平常出邊飲品嘅標準以一比二嘅份量沖到好淡 可能佢知我平時有失眠 呢個咁細心嘅舉動令我覺得人間有愛

我同女朋友懷着呢個開心愉快嘅心情離開 心情久久不能平復 真係難以想像 係呢個百物騰貴嘅香港
$114竟然可以買到咁多種感覺 實在難得
Ratings