2024-01-21 122 views
去咗尖沙咀棋子燒鵝,因為成日聽啲人話佢地啲燒鵝好正,所以今次我地試下佢地個二人套餐,因為已有燒鵝又包湯同主食 幾超值!棋子燒鵝例牌、單拼燒味例牌、郊外油菜、白飯、瀨粉各1碗、老火靚湯2碗棋子燒燒鵝例牌這隻是用特殊的方法製作過嘅,皮脆肉嫩,入口爆汁。店家說呢隻棋子都是用5斤4両重嘅無生母鵝做成嘅,所以比普通的店舖更好食!單拼拼燒味例牌(燒肉)。燒腩仔外皮燒得香脆,內裡肥而不膩,配上醬汁,超好食~郊外油菜(菜心)。葉嫩梗脆,可以平衡一下燒味嘅油膩感。白飯、瀨粉各1碗。這個白飯粒粒分明,可以吸收燒味嘅醬汁,增加飯嘅香味。這個瀨粉口感滑溜,有一種彈性,配上高湯,簡簡單單嘅,但很好吃。最後就可以點老火靚湯2碗。這個老火靚湯係用料十足,有一種清甜嘅味道,可以滋補身體,暖暖胃嘅。

棋子燒燒鵝例牌

郊外油菜(菜心)。葉嫩梗脆,可以平衡一下燒味嘅油膩感。