2022-11-21
理應秋去冬來,但氣溫仍是忽冷忽熱,話雖如此,亦無礙港人一年四季都熱愛打邊爐嘅習慣。相信牛大人呢個名大家唔會陌生,開業至今出名嘅除左係牛,應該就係個好難訂位嘅系統,每次想食飯都要好似搶演唱會飛咁,每食一次都來之不易呀!正正係咁,今次就為大家推介一下呢間主打台式火鍋既鋪頭-牛大人先講鍋底,坐低完就緊係睇圖片選鍋底,唔想食辣都有好多選擇,雞鍋牛骨鍋養生鍋都有,睇圖見到台中蒜頭雞鍋有咁大件雞,諗住唔好食都好睇啦!點知一黎到,咦!點解係咁多白菜嘅,舊雞呢?撈下撈下,終於係個底先搵到舊雞出黎,但明明幅圖係木耳唔係白菜黎wo😅我仲以為上錯鍋底。。。對於我呢個身經百戰嘅邊爐愛好者黎講,有咩鍋底未試過,但就真係估唔到湯底可以咁清淡,D料係足嘅,蒜頭有好多,白菜都好多,雞都有一大舊,但個湯偏偏就係淡口,無咩鮮甜味呀!講完湯底介紹下D食物,今次我地食嘅係最貴的澳洲極上和牛餐,主打就緊係和牛M5牛肩卷,安格斯牛小排同安格斯一口牛肉粒。食晒咁多款唔同嘅牛肉,包括中價套餐嘅安格斯牛板健美國肩里肌,比較下都係和牛無得輸。特別係M5牛肩卷,唔會切太薄但食落唔硬有口感,牛香味適中,食正牛花位置牛咪更濃帶點牛蘇味,一碟只
對於我呢個身經百戰嘅邊爐愛好者黎講,有咩鍋底未試過,但就真係估唔到湯底可以咁清淡,D料係足嘅,蒜頭有好多,白菜都好多,雞都有一大舊,但個湯偏偏就係淡口,無咩鮮甜味呀!講完湯底介紹下D食物,今次我地食嘅係最貴的澳洲極上和牛餐,主打就緊係和牛M5牛肩卷,安格斯牛小排同安格斯一口牛肉粒。食晒咁多款唔同嘅牛肉,包括中價套餐嘅安格斯牛板健美國肩里肌,比較下都係和牛無得輸。特別係M5牛肩卷,唔會切太薄但食落唔硬有口感,牛香味適中,食正牛花位置牛咪更濃帶點牛蘇味,一碟只有兩片,真係好似不停點都唔會覺得飽。一口牛同牛小排都有同樣感覺,肉質軟腍而牛味濃郁,就算放係度煮耐左都唔會好硬同鞋,所以好似食整都唔夠咁。
試完貴價和牛就試下中價餐嘅牛板健同肩里肌,同M5牛肩卷唔同,一盤唔止得兩片,size都比較大,煮熟後同M5比明顯大同厚,會有D硬,肉味亦唔夠M5香。結論就係無比較就唔會傷害,貴價餐完勝!
除左肉類都有其他海鮮同魚漿,水準可以唔算特別特出。
食貴價餐每位仲送M9和牛牛丸兩粒,呢粒牛丸唔好睇少佢,雖然唔算彈牙但肉嫩多汁,牛香味濃郁,咬落去牛香撲鼻換,有食完再想食嘅感覺。
整體而言台式火鍋始終同傳統中式火鍋湯底唔同,食開重口味嘅可能會嫌淡口。但除左湯底外,其他食物都在水準之上,特別係貴價餐嘅和牛,呢個價位基上無得輸,同中價餐相距40蚊,我一定推薦選擇和牛餐,食肉獸一定唔可錯過!