一直想試粥底火鍋🍲好耐,同同事傾開偈知道長沙灣有兩間都好出名食呢樣嘢,由於同事已經試過另一間,所以就決定試吓喜點,而且可以用OpenRice訂位好方便,仲有牛小排送添~👍🏻👍🏻放工6點半準時去到唔多人,冷氣充足,我哋五個人被安排坐咗張八人圓枱,好闊落。我哋已經決定咗係食粥底鍋,所以主要係揀食乜配料,不過真係好花多眼亂🙈。一開始就揀咗醬油先~首先,係要揀海鮮,要龍蝦🦞($258)定係肉蟹🦀($198)好呢~其實2樣都想食,但最終有同事幫手決定要肉蟹😚。海鮮仲有貝殼🐚盤(餐Set好嘅),另外5款就要咗鮑魚、馬刀貝、黃金蚌、蠔同大尾魷。嚟到嘅海鮮盤真係超豐富😍😍,但老實講已經唔係好分到邊隻貝打邊隻貝😅。佢嘅份量係按人頭比嘅,一啲都唔孤寒~🦀蟹係第一樣上嘅海鮮(每人半隻),同🌽粟米一併落鍋先,鍋底一開始就比較清淡。佢有個教學每樣嘢淥幾耐,一開始我哋好乖有跟足,但後尾愈嚟愈餓,有時又掛住食,所以放棄跟佢個時間隨心淥熟就食🤣。佢個蟹估唔到咁鮮甜,唔係好大隻,但好厚肉,佢有個夾俾你拆肉食蟹鉗👍🏻。啲貝類係幾好味,有大有細,好鮮又夠爽口,無沙,但可以唔使叫太多貝,因為都比較似。鮑魚唔錯好彈牙,而個原隻

啲貝類係幾好味,有大有細,好鮮又夠爽口,無沙,但可以唔使叫太多貝,因為都比較似。鮑魚唔錯好彈牙,而個原隻魷魚🦑就出奇哋正,好鮮好脆。蠔我就無食喇,因為本身就唔鐘意,但見到淥完變咗好細。😂

其他火鍋配料可以揀8樣,我哋要咗美國肥牛、魚片頭、手工牛丸、油麥菜、蟹籽蝦滑、蟹肉墨魚滑、西洋菜餃同即炸響鈴。雖然唔係任食,但絕對夠飽😝,佢丸呀餃呀果啲每人會有2粒👍🏻。

🐄牛肉前前後後有3大碟,一碟係訂枱送的牛小排、一碟係跟粥餐嘅美國極上牛小排同埋配料揀嘅美國肥牛。有2碟個樣比較似,但食食吓已經分唔到邊碟打邊碟🙈,不過每碟都好有牛味,好好食,唔會好細片同紙咁薄,食完係好有滿足感。

蟹籽🦐蝦滑同蟹肉墨魚🐙滑各有2大嚿,再自己刮落去,每人食到好多粒,2樣好好味,好爽口最鐘意佢有啲蟹籽有爆醬嘅感覺😆。西洋菜餃同手工牛丸🍢每人有2粒,真係會食到好飽。呢2樣都好高質,個牛丸係好juicy的,唔會乾憎憎,而西洋菜餃🥟真材實料食到西洋菜👍🏻。

即炸響鈴店員強調真係即炸的,叫我哋即刻點甜酸醬食,估唔到又真係好好味喎!!!而淥落去又係另一風味👍🏻。至於魚片頭同油墨菜就真係無咩特別了。

食到最後就落埋啲南瓜🎃同芋頭粒落去煮一陣,店員會拎埋碗米粥淥落去。由於太多湯,店員會先幫我哋捌走啲湯先煮,雖然個粥比我想像中稀,但真係幾甜,如果臨尾無加湯,個粥應該會濃啲仲好味🤤。但太飽只係食得一碗。(同事話如果壓融埋啲南瓜粒同芋頭粒會更美味)

另外值得一提係包飲品的,有豆漿、竹庶水同菊花茶等等,都幾冰涼幾好飲,但就唔包啤酒🍻汽水🥤。成餐真係好滿足,每樣海鮮同材料都超高質素,而且份量十足,食完捧住個肚走。除咗食物外,餐廳環境好光猛💡好整潔,店員亦好有禮貌好好服務,不斷幫我哋加湯,有個姐姐仲特別好笑容😁,又分享佢覺得粥唔落咸菜嗰啲仲清甜👍🏻。埋單原來有計小食花生錢定醬油錢,所以每人$216全包加一等費用。其實都算係咁,性價比高,任食無咁好食,都唔止呢個價啦。

總括嚟講,強烈推介喜點粥底火鍋🍲,粥底唔錯,但更正嘅係佢嘅配料👍🏻👍🏻。我絕對會encore,帶呀爸呀媽嚟試吓。
2019-07-25
Dining Offer