2025-08-05
上次食過覺得幾好食,今次朋友喺附近返工,就同佢一齊食吓。餐廳嘅座位坐得舒適唔會有油煙味,空氣都幾流通。🤤我哋每人各叫咗一個套餐,分別係三種和牛極致定食同埋和牛霜降。赤身定食。 每個定食都有日本米飯、昆布清湯、醋汁沙律同埋泡菜及飲品,非常豐富而又傳統嘅配搭。當天的牛肉種類分別有1️⃣和牛龜之甲、2️⃣和牛羽下及3️⃣上後腰脊肉。要講到霜降最多的,就是🥩上後腰脊肉,因為佢嘅位置比較貼近西冷嘅臀部肌肉,所以肉質比較柔軟,同時帶有豐富嘅油花,所以肉汁豐富,最適合配白飯嚟食。其次霜降同肉質分布平均嘅就係🥩和牛羽下,佢係屬於全部肩胛位嘅稀有部位,喺油花同肉質方便攞到個平衡點。而肉味最濃郁嘅就係🥩龜之甲,佢係屬於牛臀部內側嘅瘦肉,肉質非常柔軟,加上油花比較少,係一個清爽嘅牛肉!🍚牛肉同白飯果然係一個絕配嘅配搭,因為米飯真的很有口感,今餐食得好滿足😋
餐廳嘅座位坐得舒適唔會有油煙味,空氣都幾流通。