2023-06-03
九龍城不同既餐廳林立,日本菜,西餐,泰國菜,茶餐廳.............都好容易搵到,但香港地道既車仔麵店同小食店就絕無僅有。好耐冇食過車仔麵,經過見到就入去試試喇!可能因為係下午時段,食客唔多。店內採用比一般車仔麵店更環保既方式點餐。餐廳係用可循環再用點餐紙,點餐紙套於膠片中,食客直接用筆畫落膠片。落完單店員只需用濕布輕輕一抹就可以清潔乾淨。呢個方法既保留左車仔麵自己點餸既特色亦更環保,抵讚點餸咭上面有超過50款餸,好多出面既車仔麵店冇既餸佢都有。除左車仔麵,堅記仲有香港既特色街頭小食:秘製魷魚,韮菜豬血豬腸,咖哩魚蛋、豬皮、蘿蔔........今次我點左我食車仔麵既例牌餸:油麵+蘿蔔,豬大腸,豬血,濃湯+腩汁+小辣。豬血係正常既;蘿蔔煮既時間未夠,偏硬,但亦算清甜;食豬大腸最怕洗得唔乾淨,但堅記店員將大腸清洗得好乾淨,亦好入味,抵讚至於價錢方面,我覺得以車仔麵黎講係偏貴既,最平既餸係$7/款到$20不等。我點既3餸加凍飲1杯就要$53,算少少貴。
好耐冇食過車仔麵,經過見到就入去試試喇!