2017-06-12
有個中學同學生日,咁岩之前同女朋友學踩單車行過九龍城福佬村道,又想體會下用石黎燒野食!咁就有個藉口叫埋幾個同學黎到『牛石』完我心願~『牛石料理』既招牌簡單直接,就咁4隻字放上黎個石字係紅色既原因,我諗係因為想強調用石黎燒牛食!亦都毫無疑問,呢間係1間專攻牛料理既餐廳~餐牌已經充滿日本風格~而且每1道菜都明確標好價錢,再加上圖文並茂,是為上品既餐牌!中英對照,迎合埋黎自外國既客仔~ 貼心貼心:)- 蟹籽沙律作為餐前小食份量啱啱好,唔會令人感到太飽,沙律味道清新開胃,蟹籽同蔬菜絲比例2:1毫不吝嗇!啖啖都食到蟹籽,好滿足:D- 原隻燒帶子我極力推薦呢道小菜,睇圖片可能覺得冇咩特別!但食落去就知佢有幾咁出眾,估唔到海鮮都可以做到外脆內軟既效果~ 佢外皮燒到小小燶,食落口唔單止更加香,而且脆脆地十分好口感內裡卻非常軟身,配合埋鎖係入面既帶子汁,非常非常高質!! 啖啖都係肉,啖啖都係滋味:D- 日式炒野菜佢火喉十足,本身椰菜冇咩味道,但炒埋三色椒再加埋少少麻油,令呢道菜更加野味而且口感啱啱好,唔會炒到好淋,椰菜同三色椒都好爽口。- 澳洲霜降和牛牛舌賣相整得幾靚,肉既色澤本身已經好靚,而且每件和牛
咁就有個藉口叫埋幾個同學黎到『牛石』完我心願~
『牛石料理』既招牌簡單直接,就咁4隻字放上黎
個石字係紅色既原因,我諗係因為想強調用石黎燒牛食!
亦都毫無疑問,呢間係1間專攻牛料理既餐廳~
餐牌已經充滿日本風格~
而且每1道菜都明確標好價錢,
再加上圖文並茂,是為上品既餐牌!
中英對照,迎合埋黎自外國既客仔~ 貼心貼心:)
- 蟹籽沙律
蟹籽同蔬菜絲比例2:1毫不吝嗇!
啖啖都食到蟹籽,好滿足:D
- 原隻燒帶子
我極力推薦呢道小菜,睇圖片可能覺得冇咩特別!
但食落去就知佢有幾咁出眾,
內裡卻非常軟身,配合埋鎖係入面既帶子汁,非常非常高質!!
啖啖都係肉,啖啖都係滋味:D
- 日式炒野菜
而且口感啱啱好,唔會炒到好淋,椰菜同三色椒都好爽口。
- 澳洲霜降和牛牛舌
賣相整得幾靚,肉既色澤本身已經好靚,
而且每件和牛牛舌既外型分割得岩岩好~
牛石料理既『石』就係度體現出黎,
燒之前叫職員係上面塗上一層薄薄既油,同平時韓燒唔同既係,
『石』既熱力好平均,唔易令到肉燒燶,所以燒出黎既食物當然特別好食!
而且用石黎燒絕對係新體驗,有趣:D
當然,燒既時間都係要由客仔自己控制,唔係既話牛既口感都會有所影響既XD
燒完之後,每件牛舌燒完後,都有牛吞應該有既爽口!
肉質亦非常嫩,食得出唔係一般平價野:)
由和牛既外表可以睇得出,佢既雪花紋多而平均,即係代表佐賀和牛既脂肪係比較多~
亦都係代表牛係將會更加濃味!
而且佢係比較厚身,食既時侯都特別爽! 特別充實~
肉汁多已經不在話下,牛肉既味道都好濃,亦都非常軟身,易入口!
爽!
加D海鹽 Or 黑椒落去調個味~ 但本身比較唔推薦加料,
因為本身已經非常夠味! 同埋咩都唔加就係食,可以食到佢牛本身既鮮味,亦都唔會比其他調味料改變到隻味:D
- 燒冬菇
食左咁多肉,最後食返個冬菇清下腸胃啦:)
每隻冬菇頂都加小小木魚,令到冬菇唔會太單調
有小小咸味配上鮮甜多汁既冬菇,爽口得黎又好味~
作為唔錯既結尾:D
整體而言;
用『石』黎燒係我既新體驗,我既幾位朋友都對『牛石料理』既牛讚好不絕,
除左牛,仲有其他刺身呀,燒烤呀,海鮮食~ 非常多種類
價錢都好公道,同3位朋友除返開,都係每人300蚊,就可以有新既體驗:)
味道絕對係上級之選,牛既份量雖然唔多,但每1件都係實力之作!!!
喜歡牛既朋友可以黎食:)