2018-07-12
蟹仙海鮮私房 蒸氣石碢 食打邊爐就食得多,好耐都冇食過蒸氣火鍋。未夠六點就有啲人入去坐啦,好似幾好食咁,見佢仲有套餐叫,大約$300到一個人,仲有好多款海鮮添,店員又極力推介,咁就去試吓啦。首先要揀個粥底,每日新鮮款式樣樣唔同。我哋就揀左個排骨南瓜。店員都非常盡心盡力,好快就可以上菜啦。【越南頂角膏蟹】 一開始老闆話隻隻爆膏,都半信半疑。點知嚟到真係好多好多膏呀。鍾意食蟹嗰個朋友一定要試吓。而且唔使擔心自己唔記得或者唔識點樣蒸。除咗有提示之外店員都會幫你按計時器。所以正出嚟一定非常美味同新鮮。果然係非常好味的新鮮蟹膏。【澳洲青年龍蝦】老闆原來係香港嘅海鮮入口商,佢地話海鮮天天直接空運到店鋪,會揀最靚海鮮到餐廳。而且啲龍蝦都係最新鮮。蒸完之後係頭部一下就可以成就拎出嚟。肉質非常鮮嫩,啖啖肉。新鮮龍蝦係唔同D嘅。【大元貝】大大隻元貝,蒸完都唔會太縮水,咬落去仲非常豐厚添。【越南貴妃蚌】我都係第一次見咁大隻貴妃蚌,而且入口非常新鮮,要響街市買都非常之貴㗎。【深海龍躉片】一向都係我最鍾意食嘅魚。因為厚身,魚香,最重要係冇咩骨。【翡翠九孔鮑魚】海鮮又點可以冇鮑魚呢。因為店員幫你事先處理好,所以一
【翡翠九孔鮑魚】海鮮又點可以冇鮑魚呢。因為店員幫你事先處理好,所以一熟咗就可以攞出嚟食啦。都非常好拗口。
【泰國海中蝦】海蝦嘅大細都非常之不錯。
【澳洲青口】一般一般。
【蔬菜籃】食完咁多海鮮當然要食菜平衡一下。
【椰汁官燕燉雪燕】最後店員仲送咗我哋甜品。話係真正燕窩添。你睇幾多。食完成個人都好滿足
你以為就咁就完啦。
事實上仲有個吸晒海鮮味道嘅粥底,完事後飲翻一碗,真係回味。