2019-03-17 579 views
一向都好怕排隊, 所以大受歡迎嘅海底撈喺香港開分店都無緣一試。 今晚有朋自遠方來, 佢又好少返大陸,就帶佢去食啲有特色嘅火鍋。今日會喺銅鑼灣嗰邊放工, 晨咁早就去攞位。 去到都已經 有不少人 坐住等。 一慣嘅熱誠, 食住小食坐住等, 等都等得舒服過人😉仲有免費修甲服務, 時間關係我哋都冇試。 雖然係gimmick嘢 但設備齊全好似幾專業下。火鍋店佔了全層, 其中一面窗邊卡位,居高臨下,勁好view. 內籠好大,仲有vip房。店員先遞上飲料,前菜, 滋潤糖水,水果 等一路食一路等開爐。醬料區款式多又齊, 陣容鼎盛 (每位$18)先選湯底, 又貪心又怕辣, 店員提議點選四格火鍋, 比雙拼更平,其中兩格是清水。一格清油麻辣,一格蕃茄濃湯。 如果太辣就用清水果格用嚟過冷河😁清油果格勁多花椒,油香夠,但麻味唔太重。 蕃茄嗰邊任何人都適合, 勁重茄味, 往後加湯都一樣咁濃郁。撈派滑牛肉(半份)$49調味過嘅牛肉, 勁嫩滑, 但又不失肉嘅味道。 放蕃茄味嘅湯好夾!👍👍西班牙豚肉 (半份)$84薄切好有肉味, 不肥不瘦。撈派豆花(半)34有自己秘製嘅醬料。 有啲似蜂巢豆腐,但更綿更滑,配上秘製醬汁,

醬料區款式多又齊, 陣容鼎盛 (每位$18)

撈派滑牛肉(半份)

撈派滑牛肉(半份)$49
西班牙豚肉 (半份)

西班牙豚肉 (半份)$84
薄切好有肉味, 不肥不瘦。
撈派豆花(半)

撈派豆花(半)34
有自己秘製嘅醬料。 有啲似蜂巢豆腐,但更綿更滑,配上秘製醬汁, 帶少少麻辣同麵醬味, 好過隱好有特色。

撈面

撈面( $18)
覺得係全手工拉麵, 師父( 年青人手藝純熟 !)喺你面前即席表演拉開麵條, 淥三分鐘左右, 煙韌又索湯, 非常滋味!

手切牛小排(半)

手切牛小排(半)$94
火鍋唔少得的一款精選嘅牛肉
油花緊密平均, 食落甘香,
肉質嫩滑!
巴沙魚片 (半)

巴沙魚片 (半)$44
魚肉好厚好軟滑,已醃過, 有啲似九肚魚肉質, 但可放心食完全無骨。
活蝦(半)

活蝦(半)$68
在這裏點选活蝦, 絕對能體驗海底撈 貼心嘅服務。 店員純熟地 把剛淥好的串蝦 用筷子一推,三兩吓手勢已去殼, 神乎奇技好想學呀! 完全唔使落手剝,乾淨俐落, 蝦肉鮮甜彈牙!

加咗個雪米糍($3/個), 中和一吓濃味的湯底。

席間仲有變臉表演, 有得食又有得睇!

食店抽氣做得唔錯, 回家的衣服冇嗰陣花椒麻油味。

店員好有笑容, 服務殷勤, 時不時都斟添飲料又加湯。 久違了的賓至如歸感覺才是此店的引人之處。

西班牙豚肉 (半份)
撈派豆花(半)
撈面
手切牛小排(半)
活蝦(半)