2018-05-16 1091 views
母親節,想搵間可以同時擁有味覺和視覺享受的餐廳食午餐。最後決定book Espuma。環境開揚舒適,裝潢設計風格特別。特色粟米薄脆 $108 Nachos一向都係我的心頭好。這個nachos份量豐富,主角粟米薄脆香脆可口,帶點點的咸香 。簡單的配些芝士、番茄粒、牛油果蓉和酸忌廉已經好好味。十分適合作為前菜。裡面還有墨西哥辣椒🌶️,嗜辣的朋友會覺得令成個nachos更惹味。怕辣嘅將辣椒夾開便可。另外,記得要趁熱吃喔,因為芝士凍咗就拉唔到絲喇。秘製香脆咸豬手$238香脆咸豬手份量十足,原隻連豬骨奉上,還細心地切開小件,可以斯斯文文咁食豬手。炸到外層金黃色,超級香脆,一看就知好吃。香脆外皮包着嫩滑、帶咸香的豬肉,中間還有豐富骨膠原的腍肉。裡面的肉味十分香濃,能保持柔軟多汁。配菜Sauerkraut 將豬肉的油膩感帶走,清一清味蕾,又可以再食。 醬料方便有芥末醬和蘋果醬 。🍎蘸蘋果醬的食法不錯,蘋果的微酸和油脂豐富的豬手好夾 ,將味道昇華了。真正好吃的肉,再怎麼吃也不覺得膩,所以全碟清了。慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵  $128 牛頰肉用咗近年流行Sous Vide方式烹煮,保持肉質嫩滑,把刀輕輕用

特色粟米薄脆 $108

秘製香脆咸豬手$238

慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵  $128
牛頰肉用咗近年流行Sous Vide方式烹煮,保持肉質嫩滑,把刀輕輕用力壓下,已經可以切開牛頰肉。一啖放入口裡,
humm好腍,而且完全保留住肉汁。慢慢咀嚼著真正的美味。用咗咸蛋黃醬,令整道菜味道相當有內涵,而且真係有一粒粒咸蛋粒,又香又有咬口。 寬管麵好彈牙,醬汁的分量啱啱好包住每粒寛管麵,而碟內不會有多餘的醬汁浸住啲麵。

珍珠奶茶窩夫配雪糕
珍珠奶茶窩夫配雪糕 (full)

珍珠奶茶窩夫配雪糕 $128(full)

賣相十分歡樂, 水滴型窩夫砌出花型,上面還有馬卡龍+雪糕筒裝飾。當飲品變成了甜品會係點? 立即切開試下先。窩夫外層香脆,內裡軟糯煙韌,中心還夾著QQ的珍珠。窩夫面層淋上濃郁茶味的奶茶醬,食起來味覺和質感上都好有層次感。
媽媽都話

慢煮牛頰肉咸蛋黃醬寬管麵
珍珠奶茶窩夫配雪糕 (full)