2019-04-03
今個星期, 餐餐都要出街搵食. 因為個女去咗旅行, 唔洗煮飯. 今日放工嚟到東廣場紅榔樹. 由於店舖好細. 目測只有20個位之內. 平日食晏超多人, 所以冇機會試. 今日行過見冇咩人. 又見有海南雞飯同埋喇沙. 所以最後都揀咗入去食. 招牌去骨海南雞 $68必叫的. 因為我地兩老都好鐘意食海南雞飯的. 紅椰樹的海南雞飯, 可配雞油飯,椰漿飯或白飯,仲有中式靚湯送. 肚你看雞的皮下是精螢剔透的整碟海南雞飯賣相已經唔錯. 有三片好新鮮既青瓜片放在碟邊,中間放咗一個碗形嘅雞油飯,飯頂加上一大片新鮮蕃茄,另一邊就係好肥美嘅雞,雞油飯係用上 加自製調味料整成 口感煙靭及充滿雞油香, 加上自製薑蓉及附上海南雞豉油汁及酸辣汁非常配搭,雞皮滑及雞肉嫩滑,而且雞皮及雞肉之間有一層啫喱狀膠質仲要一提就係大部份妯醬料都係店家自製的. 另外, 店員介紹用青瓜片點豉油確實唔錯的. 另外, 送嘅例湯, 係用咗黑毛豬骨,紅蘿蔔及粟米煲的. 非常清甜. 超級喇沙$68用咗兩種不同質地的油麵 及泰國米粉,帶出不同口感!超級喇沙用料豊富,有蟹捧, 大蝦, 魷魚仔, 魚肉條, , 半隻蛋, 魚片再配上,豆卜和芽菜, 而且
招牌去骨海南雞 $68
紅蘿蔔及粟米煲的. 非常清甜.
超級喇沙$68
有蟹捧, 大蝦, 魷魚仔, 魚肉條, , 半隻蛋, 魚片再配上,豆卜和芽菜, 而且湯底香料味十足, 微辣. 食完唔會有口乾感覺.
加$5可以加飲品
我要揀咗兩杯凍雙檸水
係用檸檬加青檸汁混一起, 再加上超碎超細小的檸檬皮. 味道清新可口.
另外,再加上一款小食
炸蝦餅拼香茅雞翼$45
三隻香茅雞翼,不過味道淡咗D,但唔會炸都乾睜睜,保留到雞肉嫩滑,蝦缾比平時食開的比較薄. 但彈牙, 冇炸粉.