2021-06-10 366 views
認識振興肉丸都係同事網購返黎介紹, 以前買丸多數去街市。上次夾埋同事訂左包黑椒牛丸, 果然好好味 (同街市買的好唔同)。原來振興肉丸有實體店,其中一間係銅鑼灣近鵝頸橋街市。係灣仔開完會順便去買定丸返屋企。地點好易搵, 大埔振興肉丸係新派店系, 原來有自家製肉丸外, 還有其他自家製產品 (有骨魚皮, XO醬等….)  丸類真係有好多種, 大部份都係細包裝, 可以買多D款食。每款丸都好吸引不過屋企雪櫃冰格位置唔多, 最後買左幾包及自家製有骨魚皮。都要讚一讚職員的耐性, 有D丸真係未見過, 向職員查詢佢地會耐性答我。尤其有骨魚皮我未食過, 職員話係用鱔魚做, 所以每次食用期有限, 佢自已都好中意食。揀緊肉丸時先諗起, 天氣咁熱我拎住急凍肉丸返九龍會唔會唔好 ? 於是問下職員有無冰袋買 ? 原來買滿$150 會送一個細冰袋。(好貼心的服務)最後買左4包丸及有骨魚皮 :黑椒牛丸仿海膽包心丸芝士包心丸香辣粉絲豆腐振興肉丸標明無添加色素味精防腐劑, 建議買左都要快D食。當晚我就一次煮左4包丸再加生菜一齊食。丸的SIZE都好大粒, 所以每包用一半都夠2個人食。有骨魚皮好脆而且有骨, 味道唔會濃, 放湯
認識
振興肉丸

最後買左4包丸及有骨魚皮 :

有骨魚皮

好脆而且有骨, 味道唔會濃, 放湯或就咁食都好正

黑椒牛丸

味濃汁香, 而且彈牙, 黑椒味唔會好辣, 怕辣都可以食到

仿海膽包心丸

雖不是真海膽, 但咬出黎的味道確實相似, 味感不差

芝士包心丸

熱辣辣食時真係有拉芝士絲, 不過要小心太熱, 好味

香辣粉絲豆腐

第一次見到就諗起酒樓小菜咁, 食左啖真係辣而且堅有粉絲係入面, 夠辣又惹味
香辣粉絲豆腐

以前對丸類無乜要求, 原來丸類仲有咁多種, 而且仲好特別, 下次再買其他款式先。