WCEHK
Level 4
2025-12-02
Follow
魚がし日本一

今次介紹喺中環街市入面有一間好新鮮日式刺身店叫「魚がし日本一」,呢間日式刺身店嘅座位全部都係高枱,輪椅人士可能要有升高功能嘅輪椅先享用到咁新鮮刺身,唔知中環街市其他座位可唔可以坐呢?!

1.香蔥吞拿魚腩丼+茶漬飯麵豉湯$188(10/10)
呢碗香蔥吞拿魚腩丼人面吞拿魚新鮮到不得了,吞拿魚腩切得非常厚,食落非常滿足,米飯應該加咗醋,旁邊仲有子薑,非常豐富!
茶漬飯麵豉湯入面有入口即溶嘅鯛魚片、紫菜,芝麻同埋唔同其他嘅麵豉湯入面加咗米飯,夠哂特別好味!

2.海鰻魚丼+茶漬飯麵豉湯$178(10/10)
呢碗海鰻魚丼個海鰻食落非常香,有少少焦香,有6片海鰻魚,仲落咗少少鰻魚汁同紫菜,旁邊仲有子薑同2大舊玉子蛋,非常豐富!

3.巨峰乳酸$38(9.5/10)
呢杯巨峰乳酸有少少甜!

4.菊咲特釀$88(10/10)
可以唔飲返杯清酒,我叫咗菊咲特釀清酒,幾鍾意佢哋隻杯,倒滿大杯之後會慢慢滴落細杯,日本人好重視擺盤!

2人總共價錢$607,有加一服務費!

個人口味總評分:9.875/10

@uogashinihonichi.hk

地址:中環皇后大道中93號中環街市地下G12號舖

#魚がし日本一 #中環街市 #中環好去處 #中環美食 #香港美食 #hkig #hkboy #hkkol #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodpic #hkfoods #hkfoodshare #dessert #hkdessertshop #food #hkfoodstagram #hkfoodpic #hkigfood #foodiehk #yummy #delicious #foodie #hkfoodieblogger #hkfoodies #wheelchaireatinhongkong

Like
Ratings