今次同朋友去中環大館探店,試咗呢間隱藏喺歷史建築群內嘅西班牙餐廳,性價比不錯。餐廳保留大館復古磚牆設計,加上開放式吧枱同柔和燈光,好有歐洲小餐館情調。西班牙地道薯仔奄列 一上枱就聞到濃郁蛋香,外層微脆,切開後薯仔軟糯,蛋液保持濕潤,簡單卻超有層次的開胃菜。黑毛豬火腿球 外皮炸得金黃酥脆,咬開係滿滿嘅黑毛豬火腿絲同溶化芝士及薯蓉,鹹香濃郁,佐酒一流。1862招牌西班牙海鮮飯 飯粒吸飽咗海鮮湯汁,藏紅花加上蕃茄香氣突出,青口同蜆肉新鮮好甜爆汁,飯裏面仲混合咗魷魚同埋小帶子。鍋底仲有微微飯焦,正宗西班牙風味。雪糕三文治 我哋揀咗芒果口味雪糕夾喺兩塊西班牙churro中間,點上香濃黑朱古力醬,冰火口感完美收尾。

西班牙地道薯仔奄列

黑毛豬火腿球