(Non-member)
四個人食晚飯,我同另一個女朋友都鐘意食烏冬,咁啱見旺中對面開左間新的「手打烏冬」店,便決定試下。門口成村人,攞飛時問4人枱要等幾耐,個女侍應話我地係第5張,以為唔使好耐啦~ 點知...原來間舖得兩張4人枱 跟住咪同個派飛講,會唔會搵兩張坐隔離嘅2人枱俾我地,點知佢兩眼空洞咁望住我,繼續叫啲2人飛入去坐 最嬲係跟住有家外籍人士,一家5口,排我系後面嘅,同門口個女仔講左一陣,就安排左兩張2人枱俾佢地...係咪視香港人,係咪講英文有特權?等左成粒鐘,終於有位...點知坐低仲驚,我個位對正廚房個窗口,上面竟然放左兩盒噹X日式烏冬麵(即係超市賣嗰啲),乜原來噹X係讚岐手打烏冬?咁大個品牌,唔係咁樣呃人卦。我地4個人叫左︰汁燒牛肉烏冬 麵豉湯底比目魚烏冬 豬骨湯底豚肉金菇卷烏冬 麵豉湯底雞扒烏冬 冬陰公湯底全部都唔好食 麵豉湯冇味,冬陰公明顯係沖粉,豬骨湯冇特別。而噹X日式烏冬當然冇驚喜啦,喺屋企煮都好食過佢,仲要收成$40-50一碗,真係咪使旨意我會再幫襯。

我地4個人叫左︰
汁燒牛肉烏冬 麵豉湯底
比目魚烏冬 豬骨湯底
豚肉金菇卷烏冬 麵豉湯底
雞扒烏冬 冬陰公湯底

全部都唔好食
噹X日式烏冬扮讚岐手打烏冬?﹗
2009-04-27
$50 (Dinner)