2021-01-27
之前同屋企人去食晏晝,行到去路德圍見到呢間火山燒,決定入去試吓, give it a chance(☞ ͡° ͜ʖ ͡°)✌︎︎! 一入到去就見到滿full哂,等咗一陣(一分鐘左右)就入咗去啦。我嗌左一份牛柳( 200 gram),等咗大約一兩分鐘之後,其中一位侍應就給我一碗超級細的忌廉湯,個湯冇乜特別,有啲似罐頭湯。又過咗1分鐘左右,侍應終於給我那一份牛柳了。來嘅時候就表面熟咗,裏面仲係生嘅,跟住我叫一位侍應俾一個碟我 ,等咗好耐都唔見佢比我。又過咗陣之後,佢終於比我啦,不過佢係比一個碗我。佢比完我之後閃走咗了,所以都冇理到,照用。不過就梗係碟就實用啲啦。嗰一塊牛柳要自己好好控制火候,如果控制唔到火候,塊牛柳幾靚都冇用,都會好難食。首先要喺佢嚟到嘅時候即刻拎走,放落隻碟度(求其普通一隻),然之後係個碟度切一塊塊,食幾多,燒幾多。切嘅時候唔好咁厚,五mm左右就好了。之後見到佢個面熟咗再燒多一兩秒,反面步驟一樣。之後就食得。雖然塊牛柳係好好食,不過佢有20%都係牛筋,就覺得唔係好抵。我今日嘅分享去到呢度,如果大家鍾意呢份食評嘅話,記住關注我同埋喺下面俾個心心我啦༼༼ つ ◕◡◕ ༽つ❦
(☞ ͡° ͜ʖ ͡°)✌︎︎!