2021-05-26
<<Thursday Couple 為食記😋👣>> 今日本身諗住同男朋友嚟大美督踩單車,可惜天公不做美,踩唔成。🥲不過!竟然比我哋搵間高汁日本料理餐廳!😋🥳正正正!平時係大美督都係淨係會同成朋友BBQ ,疫情嘅關係好少機會成班一齊聚埋,今次嚟到大美督!我哋搵到呢間隱世食店!決定介紹比大家!☺️☺️🥳我哋揸車黎!竟然仲有車位比我地泊車!☺️☺️🥳方便好多!👍🏼開頭就係俾佢呢一個☺️好似世外桃源嘅戶外景吸引!好有fu ! 如果食飽飯仲可以同朋友仔一齊去啊堤壩都行吓😍😍🥰🙈舒服!佢哋大多數用具,都係木同竹製品!😉做得好精緻👏🏼邚有日本嘅風味👍🏼首先叫左清酒煮蜆!一拎岀黎,佢已經有明顯嘅清酒香氣😂😂好驚醉🤣不過就咁食都唔覺酒味太濃,但如果直接飲小小就會feel 到佢哋酒味都幾重😋😋提升蜆嘅鮮味☺️而蜆肉都好大粒,可能係因為近海嘅關係😂😂🙈啲海鮮感覺特別新鮮😂😂🤣之後我哋叫咗好多件壽司,全部做得好精緻,仲加左caviar! 佢海膽都好推薦👍🏼👍🏼🙌🏼因為都係好新鮮! 同埋佢啲魚生全都好岀色,尤其係佢個金目鯛,完全無腥味,連我唔好魚生嘅都覺得不同凡響👍🏼👍🏼🥳之後係明太子釀雞翼
<<Thursday Couple 為食記😋👣>>
不過!
竟然比我哋搵間高汁日本料理餐廳!😋🥳正正正!
之後係明太子釀雞翼,呢個好正,成隻雞翼入邊全都是明太子,裏面完全冇骨,咬落去啖啖肉🥳🥳正到!
配合明太子嘅香味,同個燒雞翼好夾☺️👍🏼味道適中,加上啲蜜糖嘅香氣,就是正!😋
仲有呢個係安格斯牛肉串☺️肉質好嫩,淋到啱啱好,加上好重脂肪比例,特別醬汁,令到成個牛味再出啲!👏🏼👍🏼又讚🤣🤣
之後係我本身好抗拒嘅,雞泡魚干🙈🤣🤣而家一超級推介,因為佢雞泡魚乾兩邊煎得好香脆,加埋外面甜甜地嘅蜜糖味,額外比左個七味粉沙律醬,味道簡直係一流!😋😋😂🤣🤣🙌🏼
燒魷魚筒!魷魚真係好新鮮🙌🏼👍🏼攞出嚟已經好香!再加上佢啲燒汁同個魷魚超級match!個肉質又嫩!鮮味好夠☺️👍🏼好耐冇食過咁正嘅魷魚筒🥳
仲有個海膽炒飯,我哋開頭以為海膽炒飯應該得海膽🙃冇乜餸,點知原來係內有乾坤,入面好多螺肉,蜆肉,蝦,等嘅海鮮,飯身偏濕,但都有鑊氣!海膽放係飯面!鹹味好足夠,加上又有鮮味!咁大碟飯,我地清曬😂超級好味🙌🏼
之後我的最愛,雜菇時間,叫咗佢哋推介嘅牛油炒雜菌,真係好好味!完全冇試過呢一種嘅口味,估唔到牛油炒到好濃嘅味,啲菇好新鮮,汁又夠,好想再食多次呀~~~~~😂😂😂🤣🙌🏼👏🏼
高汁地方,高汁食物,唔再黎對唔住自己🙈❤️😋