2021-09-15 154 views
意粉同Pizza都係我至愛,今日試咗銅鑼灣一間叫Y Pasta上樓店,兩樣都做得唔錯。店舖位於銅鑼灣廣場二期旁邊嘅商業大廈,地點都算易搵。睇完Menu,意粉同Pizza都算多選擇,亦都有啲意想不到嘅組合。最後決定叫咗個冬陰功肉碎闊條麵。Pizza就叫咗傳統嘅夏威夷,試一試佢嘅質素。另外再加咗一碟香腸拼盤,因為呢排食咗其他扒類,所以今日就轉食香腸拼盤。最快上枱嘅居然係Pizza,裏面嘅火腿比平時嘅厚啲,菠蘿都就切得好薄,但半溶嘅芝士就做到拉絲嘅效果。雖然餅皮唔算好薄,但係亦都唔厚,揸住嚟食兩三啖就食完一件,酸甜嘅醬汁令食慾大增。跟住到意粉上枱,個醬汁比想像中杰身,令到每條意粉都好掛汁,好香好濃嘅冬陰功味,但比想像中辣咗少少。咁反而越食越刺激,麵條亦都做到有咬口,唔怕太捻,呢個抵讚👍香腸拼盤可能覺得冇乜特別,冇乜技巧,不過呢間店舖就煎到個皮非常脆口,又有唔同嘅口感,有啲入邊有芝士,有啲肉汁豐富,有啲就加咗香草,有啲就帶微辣,各有特色,食下食下,不知不覺就飽肚啦,所以都冇空間再食甜品😋

店舖位於銅鑼灣廣場二期旁邊嘅商業大廈,地點都算易搵。