2019-09-03
剛剛在這間餐廳用午膳, 老實講餐廳嘅裝潢都ok, 價錢都算合理食物質素亦都ok。但係侍應人手實在超短缺, 全場只得三個人,其中一個仲係要負責水吧! 一入餐廳有一位較年輕嘅侍應上前招呼,問我有冇訂位,我話冇,跟住佢話幫我安排, 然後佢就喺度左顧右盼希望其他侍應幫手, 之後等到另外一位侍應過呢就安排我坐喺我企喺度嗰張吉枱,其實當時全場只得一兩枱客!之後坐低用餐陸續有其他食客進場, 我眼見已經心知道呢間嘢唔夠人手做,所以喺1245分 向我剛才提及過嗰個又係水吧又係捧餐嘅男士落咗餐飲, 心諗1300前點都可以完成一杯餐飲掛! 點知原來我忘記咗呢間係法國餐廳,咖啡應該要慢慢歎, 我見住個水吧哥哥只係顧住喺廚房第啲主菜出嚟俾侍應攞畀客人,完全冇行去個水吧位, 於是我就向另一位女侍應話畀佢知我已經點咗餐飲未到,然後叫佢順便埋單因為我真係怕埋單都要等幾個字, 我呢啲基層打工仔,食午飯時間得一個鐘頭,實在真係唔應該黎呢啲高級法國餐廳食午飯, 但偏偏呢間高級法國餐廳又切喺工廠區喎 結果喺埋單嘅時候見到水吧哥哥終於有時間整餐飲啦, 整完放咗喺枱面等捧餐, 一路兩位捧餐都唔得閒埋去攞餐飲, 於是我向最年青嗰位
一入餐廳有一位較年輕嘅侍應上前招呼,問我有冇訂位,我話冇,跟住佢話幫我安排, 然後佢就喺度左顧右盼希望其他侍應幫手, 之後等到另外一位侍應過呢就安排我坐喺我企喺度嗰張吉枱,其實當時全場只得一兩枱客!之後坐低用餐陸續有其他食客進場, 我眼見已經心知道呢間嘢唔夠人手做,所以喺1245分 向我剛才提及過嗰個又係水吧又係捧餐嘅男士落咗餐飲, 心諗1300前點都可以完成一杯餐飲掛! 點知原來我忘記咗呢間係法國餐廳,咖啡應該要慢慢歎, 我見住個水吧哥哥只係顧住喺廚房第啲主菜出嚟俾侍應攞畀客人,完全冇行去個水吧位, 於是我就向另一位女侍應話畀佢知我已經點咗餐飲未到,然後叫佢順便埋單因為我真係怕埋單都要等幾個字, 我呢啲基層打工仔,食午飯時間得一個鐘頭,實在真係唔應該黎呢啲高級法國餐廳食午飯, 但偏偏呢間高級法國餐廳又切喺工廠區喎 結果喺埋單嘅時候見到水吧哥哥終於有時間整餐飲啦, 整完放咗喺枱面等捧餐, 一路兩位捧餐都唔得閒埋去攞餐飲, 於是我向最年青嗰位侍應示意,餐飲已出咗,可唔可以幫我捧過嚟, 點知佢嘅回應真係出人意表, 佢冇即時去捧個餐飲畀我,只係同我講
唔好意思因為唔夠人手, 之後就走開咗 , 原來佢係冇權限去攞餐飲畀客人, 法國餐廳果然係法國餐廳,分得咁清楚咁冇辦法啦, 單又賣咗喇我唯有唔飲就走人啦