平時都係上嚟OpenRice睇食評多,但從來都冇試過自己寫食評。今次同一位朋友想食意大利菜,特登早一個星期係佢哋網站book枱,開頭都抱有幾高期望,因為睇到啲食評感覺呢間餐廳應該唔錯,但最後都頗為失望。我哋兩個人order咗一個前菜,一個pasta同一份Pizza。前菜係 Le Polpette della Nonna $135三粒肉丸同番茄醬再加少少芝士。冇乜特別, 味道同出面食到嘅差唔多,蕃茄醬偏酸,整體不過不失。Pasta 係Gnocchetti Aragosta $180呢一份pasta嘅份量細到我哋以為係前菜。份量大約係一個男人嘅拳頭再細少少。味道還可以,酸酸地嘅蕃茄汁底,再加上龍蝦粒,但真係over-priced😅 呢個價錢我會建議嗌多一個Pizza。去到重頭戲 pizza, 我哋今次嗌嘅係最經典嘅Margherita $130不過講評價之前需要加返一個小插曲。當時我哋order後,等咗半個鐘都未有pizza,事關前菜同所謂pasta份量偏細,兩個女仔幾啖就食完,所以一路等緊Pizza。但因為等太耐,我同一位女待應反映,佢就話係因為今日有兩個event所以會有delay😅

不過講評價之前需要加返一個小插曲。當時我哋order後,等咗半個鐘都未有pizza,事關前菜同所謂pasta份量偏細,兩個女仔幾啖就食完,所以一路等緊Pizza。但因為等太耐,我同一位女待應反映,佢就話係因為今日有兩個event所以會有delay😅 問我哋係咪好趕時間🥴(但當時坐我哋斜對面嘅一家人,遲過我哋坐低同order,枱面已經有三四個Pizza)

我哋都好無奈,但唯有繼續等。過多一陣,有第二個男待應想放低份pizza,結果就上錯咗一份叫做Rosa嘅pizza,我就同佢講佢哋上錯,我哋嗌嘅係Margherita。經理處理得幾好,佢放低咗嗰塊pizza,請我哋食住等,大約過多5分鐘,份pizza終於送到我哋枱。

上錯嘅Rosa pizza $140 (味道一般,唔係我哋鐘意嘅口味) 冇乜香氣🥴

不得不說佢哋嘅Margherita真係幾好食,熱辣辣新鮮焗起,芝士又香又可以拉絲,蕃茄底酸酸甜甜,價錢又合理,成餐飯最好食就係佢😂

可惜幾位Waiter全程禮貌欠奉,同佢哋講嘢佢哋係零反應,我唔想掃興所以費事深究。就連請佢哋斟水都足足叫咗三次先有反應🥴

整體嚟講,呢間餐廳真係毫無特別,相信同樣價錢元創方附近有更好嘅選擇😉 附近間Pxxi 食物質素同服務態度真係比呢一間餐廳好太多。