小編做過服務同飲食業(同行友人亦都係),做過幾年咖啡店,唔通又要同你講咩。其實真係要,因為有D人會覺得我地呢D會即場向職員反映嘅人等如 _客,佢地唔會知你可能都係做服務,覺得你就係奧客。自問serve人嘅時候對得住良心,亦都見過唔少麻煩客。自己出到去都會注意下自己嘅言行舉,不過有時都唔知自己係個客,定個職員係客,有D職員真係高高在上,不可一世。講返呢間先。其實小編喺佢開業之後都光顧過幾次。嗰時所有野都係好D嘅,尤其係服務態度。小編係食過D野好食,咖啡同其他野飲都好好飲,又坐得舒服。小編成日都向其他人介紹呢間cafe。小編呢排先玩openrice,本身想比個好評支持下佢地,但因為太耐無去,相都舊哂,費事比D唔準碓嘅資料,就諗住搵次再去食先再寫。點知無黎呢度一年,好多野都變哂。首先想講下呢度嘅服務態度。大致上呢度D員工都係一般,唔好但都又未到好差。(不過冇同其他員工交流過唔知)以上嘅描述當然唔包括個別員工啦。落單位員工唔知係咪帶住耳機同其他同事溝通,所以心不在焉,兩個人分開叫,一個人只叫一杯咖啡,冇customise,佢都要人重複。其實呢個唔算大問題嘅,但會令個客覺得你做緊乜。其實嗰度咁多
自問serve人嘅時候對得住良心,亦都見過唔少麻煩客。

點知無黎呢度一年,好多野都變哂。

落單位員工唔知係咪帶住耳機同其他同事溝通,所以心不在焉,兩個人分開叫,一個人只叫一杯咖啡,冇customise,佢都要人重複。其實呢個唔算大問題嘅,但會令個客覺得你做緊乜。其實嗰度咁多員工,又唔見佢地有野做緊,你忙可以叫第二個幫手。

咖啡黎到先係最大問題。我地叫左三杯咖啡,一杯latte同兩杯flat white。我拎第一杯咖啡黎嗰位員工上枱唔同我地講係咩黎。佢上第二杯時,我地問佢第一杯係咩,佢答latte,第二杯佢就話係flat white。到第三杯黎到,佢又話係latte。跟住我地就同佢講,我地係叫左一latte二flat white喎,佢就答,咁頭兩杯係flat white,最後嗰杯係latte啦,跟住就走左,冇諗住幫我地confirm。
哇!乜宜家D人可以求其到咁架咩!雖然兩杯野飲係冇乜分別姐,咁始終真係有D分別架嘛,如果唔係整兩個名比佢地做乜。
你地可能會覺得係小事,但賣咖啡飲咖啡到咁求其,小編係難以接受。

之後小編就忍唔住同D職員講,落單嗰位員工就過黎幫我地處理。最後佢就想幫我地換過其中兩杯咖啡(其中一杯有條眼睫毛唔知幾時跌左落去),我地淨係換左有眼睫毛嗰杯就算,費事嘥野。
雖然呢度唔係專賣咖啡,有其他野食賣埋,都唔代表可以對咖啡咁求其。
既然呢度都請得D又識拉花又識咖啡嘅人,點解唔認真到底呢?
定還是文青cafe唔可以要求咁多,要講句「文青係咁架喇」?

嗡完一輪廢話就講下其他野。
呢度宜家有自己嘅杯,而且仲大左。
咖啡比以前淡左D,似飲緊奶多D。
但D泡打得好滑,亦都好 standard。
不過咖啡溫度高返少少會較好,宜家係暖偏凍。

小編由以前開始已經好鍾意坐 oustide,因為好空擴又好舒服。

以前嘅咖啡少D,但味道濃D好飲D。

宜家唔知仲有冇serve呢兩款野食。之前食過幾款菜式,味道都幾好。