2017-06-24
今天約了友人到旺角行街,行到近好景商場時見到這檔 <和藏桂林夜市>中的避風塘魷魚鬚剛剛新鮮炸起!於是<為食小肥兔>決定試一試佢檔口姨姨好親切地問我地食唔食得辣,知道我真係BB班的時候就話 : <咁就落一下辣粉啦!>,好貼心呢!食左幾條先記得影!因為姨姨遞過來一刻真的熱辣辣又超級香,都唔記得左相機先食魷魚鬚炸得香香脆脆,配上淮鹽同辣粉,真係超級惹味!而且香脆程度拍得住係大排檔的鑊氣,勁正而友人則點了大份的<功夫魷魚絲~$38>,雖然小份的只需$18,但友人見我的避風塘魷魚咁正所以點了大份。姨姨先把一塊大魷魚夾到網入烤熱。接著便用火槍的真火燒了一會兒接著重點來了!姨姨把烤好的魷魚放進手攪機反覆壓扁!魷魚塊隨著姨姨不斷反覆攪動著手攪機而變得越來越薄亦都變得越來越長!姨姨非常親切,同我分享她的<威水史>,她說她參加過比賽,壓魷魚壓到成55寸長,破左健力士紀錄看見姨姨自信的笑容便知道她對自己壓魷魚的功夫十分有信心包藏的紙袋十分點題,有隻章魚,好搞笑呢!
避風塘魷魚鬚
姨姨先把一塊大魷魚夾到網入烤熱。
接著便用火槍的真火燒了一會兒
接著重點來了!姨姨把烤好的魷魚放進手攪機反覆壓扁!
看見姨姨自信的笑容便知道她對自己壓魷魚的功夫十分有信心