數數手指,食過既印度菜真係一隻手都數⋯⋯⋯得晒🤣未去過印度,唔識分呢到野食正唔正宗,對我黎講正宗與否唔係最重要,最重要係自己鍾唔鍾意食,覺得好唔好食姐😏✌🏻午市套餐幾豐富抵食🤤胡椒餅幾驚喜,燴茄子不比港式魚香茄子差,反而我鍾意食既Naan就失望少少🙆🏻‍♀️🚩波菜湯其實斷估係波菜湯🤣因為激重香料胡椒味,飲落偏辣,但又幾好飲,仲有零零碎碎既乳酪粒,飲飲下都又飲晒喎😂🙌🏻🚩香辣鬆化胡椒餅平時食開既胡椒餅只係點醬,而呢個有啲唔同😮上面有好多重口味既芫茜、蒜、洋蔥、蕃茄,又開胃又惹味👏🏻胡椒相對會弱啲,絕對要襯熱食,不然會無咁香脆鬆化。🚩烤三文魚熱焫焫鐵板三文魚🤤魚油重既魚會油膩會大啲,所以滴少少檸檬會比較清新解油膩,三文魚厚身肥美,面頭有炸蒜青蔥,底下有少量蔬菜洋蔥墊底,索晒啲魚油omega-3🥰另附上一兜青醬一兜紅醬,兩款都唔辣,我地都覺得紅醬好味啲,如果唔點醬基本上同印度菜扯唔上關係🤪🤪🚩印式燴茄子😋茄子本身好易煮得稔,但因為每舊有返咁上下size所以唔會一patpat,反而一絲絲仲好咬,而且本身亦係好索油同醬汁,所以咬落係非常濕潤,惹味既香料汁醬好印度,撈飯係無得輸!重口味之選👍🏻🚩椰汁

🚩波菜湯

🚩香辣鬆化胡椒餅

🚩烤三文魚

🚩印式燴茄子

🚩椰汁咖喱雞
唔辣既咖哩比較著重香料果一part😙四五舊無骨雞件,肉質又幾嫩滑😋點Naan無得輸。

🚩蒜茸烤餅
😳大大塊既garlic naan,面頭有一粒粒蒜茸及香蔥,煙煙韌韌邊位特別脆,重蒜既我略嫌唔夠蒜香😝不過點下咖哩或茄子係相當夾同惹味!!

🚩芒果酸奶
無奶油唔飲印度出名既芒果酸奶😆大大杯透心涼,芒果香甜酸奶濃郁,甜度剛好,解膩解辣確唔錯🙌🏻

🚩青檸梳打
好耐無飲梳打😳最鍾意梳打無落額外既糖,簡單得只有青檸既酸咪咪及梳打,咁清新就可以cover印度菜既重口味啦😉
2021-08-10