2020-02-04
尖沙咀K11 • 《 Afternoon Tea Tearoom 》 🌍1️⃣ Afternoon Tea Set ($188):依一個Tea set 有8款甜品可以選,你可以選其中三款,再配一杯飲品。今次我選咗Strawberry Shortcake , Strawberry scone shortcake 同埋 Sweet Potato Pudding 。 🍰Strawberry shortcake:一開始我唔知咩叫Shortcake。一搵之下就發現「Shortcake係源自英美國家,指的是利用磅蛋糕(Pound cake,奶油蛋糕)或是司康(Scone,英式烤餅)為主體,中間夾著草莓等水果餡料以及奶油霜的甜點。不過傳咗去日本將你原本厚實的蛋糕改良成口感清爽的海綿蛋糕再加上草莓和鮮奶油,就是現在流行的草莓奶油蛋糕了。」依款Strawberry Shortcake用Pound cake 做主體,中間既士多啤梨果肉的確幾鮮甜,可惜蛋糕水份太多,蛋糕做得過分軟身,冇質感。奶香味濃,但味道偏甜。🍰Strawberry Scone shortcake:個人覺得好食既Scone 表層係會焗得微微金
1️⃣ Afternoon Tea Set ($188):
🍰Strawberry shortcake:
🍰Strawberry Scone shortcake:
個人覺得好食既Scone 表層係會焗得微微金黃,外微脆內軟,口感鬆化。可惜依款scone 偏硬,過於實身和乾身,似食緊餅乾,如果餅身腍少少會更好,依加一d都唔鬆脆。同時scone味道缺乏牛油味,食落乏味。好彩cream既奶香味和鮮甜士多啤梨救咗成個scone,但唔會再食😂
🍰Sweet Potato Pudding:
蕃薯味欠奉,只係食到甜味同奶味,食完都唔知自己食緊蕃薯布丁,而且布丁黎講做得過於硬身,如果可以軟綿綿口感就好。
3️⃣Strawberry Scone Shortcake ($98):
變大咗既scone食落係鬆脆咗,可惜都係牛油味欠奉,食落乏味。今次都係士多啤梨既鮮甜救咗成個甜品。
總括黎講,依間餐廳甜品普通,性價比低,只岩打卡,唔會再食第二次😂