2019-03-24
放工後梗係要食好西,媽媽鍾意食日本菜,所以帶咗佢來到位於銅鑼灣登龍街永光中心7樓的「鮨和居酒屋」吃晚飯。餐廳面積唔算好大,但係燈光柔和,裝修別緻舒適,有家的感覺靚仔靚女侍應服務好好親善又有禮地介紹菜式,係佢地嘅推薦下點左以下幾款食物:小長井蠔望落有光澤,好新鮮!大大隻,好肥美啊!唔洗加檸檬汁都好鮮味又鮮甜,帶有少少天然海水鹹味,好正哦玉子燒日式玉子燒嘅size都幾大,好厚身,有八大舊。入口嫩滑而且充滿蛋香,簡單又美味日式炸豆腐總共有4塊,大小適中,外皮炸粉薄而且夠香脆,無油膩感,裏面藏有超級嫩滑的豆腐,口感好似豆腐花,豆香味都幾濃郁,木魚同紫菜絲增添左鹹香風味,好好味啊蒜蓉牛油燒聖子皇非常多嘅蒜蓉牛油滿佈喺聖子上面,好香口啊!聖子吸收哂蒜油精華,好入味呢燒香魚第一次食燒香魚,體型比較小,好多細碎的軟魚骨但係可以食用的。魚皮燒得微脆,帶有陣陣鹽香,魚肉頗鮮甜軟腍蓮葉鰻魚飯用蓮葉盛載的鰻魚飯第一次食,日本珍珠米比較軟身,帶有蓮葉香氣,但我比較喜歡有嚼勁的米飯鰻魚不算厚肉,但頗肥美,魚脂好豐富,入口軟嫩鮮甜,質素不錯
小長井蠔
玉子燒