2012-03-15
經常周圍食野,但好少上黎比食評!今次就用呢間開刀,希望日後我既良心食評,會係各位食之前既考慮望一望啦上個評價2012-02-05,睇下2012-03-14的我,會有什麼評價呢好啦,,入正題,,,今日係我地成班同事(10人)約埋請假食飯,本身去大喜屋(同事吃過,說刺身無得頂),不過要比500訂金,上黎望一望又唔見其他食家有提訂金呢個情況,所以我地考慮過後就轉黎呢個<平成二十二>食之前當然有上黎睇下大家評價如何啦!有好有唔好,有人話差左,都有話進步左,同keep住水準!(當然唔會抱住比200蚊多d既價錢,會去食到500幾蚊既野心態啦xd)一去到環境不錯,雖然人同台都唔多,望落唔叫爆場,因為我遲到關係,所以唔知帶位等位既情況!坐底之後大家緊係畫畫畫畫畫,因為有好幾個吉左成日肚唔食等呢餐當然一黎就刺身,,畫畫畫畫畫,每樣50件啦,10個人一人5件先,見人話燒/炸物要等好耐,都係咁畫畫畫,爆台先算xd~~~~~~~~~~~~~惡夢開始~~~~~~~~<刺身>時間好快,唔洗一陣刺身就先打頭陣,嘩.....好令丫...個盤,刺身排列,裝飾!一堆大路既刺身外,都有其他特
~~~~~~~~~~~~~惡夢開始~~~~~~~~
<刺身>
一堆大路既刺身外,都有其他特色刺身(翡翠螺,劍魚南,等)不過尖咀區食的話,款式一定比外面多點
但緊記多唔代表好食,最緊要質數,umumum..三文魚可以接受,其他......
劍魚南 - 10個食到都覺得酸!可能本身係咁既味道?
吞拿魚 - 嘩,,好似食緊一pet爛魚肉,完全無魚味同質感
甜蝦 - 完隻上的定義?方便師傅唔洗整?代表新鮮?以食客的角度黎講,,,十分麻煩,要自己處理弄得一手腥味
螺 -沙沙沙沙沙............=.=
<炸/燒/煮物/壽司>
果然,同之前食評所講,要第一段時間先會上,不過都係因為即做,所以食落熱辣辣(部份=,=)
壽司舊飯真係可以啃死人,好大舊,又無咩味,所以無特別!!(包括火炙,牛肉未見特別)
天婦羅類真係大失敗,食得出d用過次既炸油味,(軟殼蟹,生蠔,水汪汪,放人口即想吞出感覺)
大家熱烈堆介的食物,當然有試,什可錯過,,但,,
芝士年糕 - 大家一致地說點解咁苦既?點解點解呢?(;仲好油)
雞wing - omg...你到底用左幾多鹽丫?師傅
煮物真係無樣好食,無論牛,豬,雞,都係一味..咸!!不論咩整法配合都係咸,好咸..好濃醬油味!!肉質欠佳
唯一我喜歡吃的只有炸豆腐!!!因為幾滑,同燒冬姑,因為灑滿大量木魚才吃-.-
最後想講既係服務: 0分,失敗
10個人,刺身上的芥末當然不夠分,但我們祝祝好有禮地講左5次...係5次先識拎!!d侍應完全唔得掂,扮傻扮豬一流
last order 也太快了吧?830-1030!10點要cut,但之前問一問人有無order 要落都沒有!想追/補單都一律say no(咪剩係得個半中食囉?=,=未計等)
好多日式地方走都會同客人講多謝哂..88)日文)但呢間完住係當你透明,直行直過,完全無禮失敗!!
我們踏出門口,都異口同聱,今餐到底吃過什麼?沒有印象,,只知一肚都是食物,但是什麼名字味道?全忘記=,=
本來想打算上載相片,但真的沒什麼特別要加以詳說..! 圖片就參考之前的評家吧,沒什麼差別