2022-01-13 685 views
行過愉景新城,已差不多2點,一定要祭五臟廟。見有南小館,記得以前在Elements 食過唔錯,便來幫襯。它店舖很大,以青綠色配淺木色,清新舒服。菜色是新派上海菜,頗多選擇,亦有二人或四人套餐。一坐低侍應便會上小食,味道唔錯。花生很香脆,菜甫酸酸甜甜的,也脆口。👍🏻它有套餐及散叫,二人套餐由$198起,包有前菜、點心、小炒、飯或麵,都很豐富。我們叫了蒜蓉青瓜及四喜烤麩、招牌生煎包、玩味咕嚕肉及蔥花蝦仁炒蛋飯。青瓜及烤麩先上,兩個醃得啱啱好,青瓜帶有蒜蓉香味,烤麩軟軟綿綿的,吸了鹵汁,好味。😋😋玩味咕嚕肉則不過不失,酸甜味足,份量也算ok。只是肉質較靭,兼汁太稠。這個炒飯完全不合格,濕濕黏黏的,D飯唔香又無味。蝦雪到死實,同樣冇味!👎🏻👎🏻👎🏻最後,等了很久上枱的生煎包,雖然皮薄,但肉不多,亦缺鮮味,同樣不及格。👎🏻👎🏻👎🏻

2021-12-16
Type of Meal