2010-04-05 20 views
曾在週刊蔡瀾先生介紹此店,但因位置較隱閉久沒前往!終於一天晚上路經此地,從店門中看到外國人、菲律賓人、香港人、馬拉人都雲集,估計都唔差得去邊,於是決定一試。兩個人唔能夠試太多菜,所以得以下幾款:1)炒蘿蔔榚2)喇沙3)蝦湯麵4)馬拉盞通菜1)炒蘿蔔榚榚多少粉,有驚喜,尚算香辣,但相比尖東好時餐廳,我認為後者更香口入味2)喇沙非常正宗,湯濃郁又香辣,但不會搶口,湯成碗飲都得,喉嚨不會痛;麵彈牙滲入喇沙味;材料充足,青口有鮮味,三十幾蚊算超值,不過同一條街有間只賣喇沙,後者麵質更彈,雙方可以匹敵!3)蝦湯麵此麵不可不試,湯底蝦味清甜帶點蝦頭榚香味,一碗飲到底,正!!!油麵比喇沙的麵更彈更帶有麵香;片頭好爽口(不像街邊勁多雜質粉味重)。既然同喇沙價錢差不多,那我一定選擇蝦湯麵4)馬拉盞通菜嘩!!!好多店煮此菜一係油多,一係就馬拉盞不多,只係狂加辣椒!!!這店係我咁耐以來馬拉盞最香,菜又嫩,抵食其實我上次都食過咖哩羊,油酥餅及椰青,咖哩羊真係好入味,肉好稔,配油酥餅一流,況且油酥餅係印度師傅即場做,唔油又香,餅切開會見到一層層餅底,好明顯搓餅功夫一流,唔似一般泰菜油酥餅咁一塊餅就算數,所以你會

兩個人唔能夠試太多菜,所以得以下幾款:
1)炒蘿蔔榚
2)喇沙
3)蝦湯麵
4)馬拉盞通菜

1)炒蘿蔔榚

2)喇沙

3)蝦湯麵

4)馬拉盞通菜

其實我上次都食過咖哩羊,油酥餅及椰青,咖哩羊真係好入味,肉好稔,配油酥餅一流,況且油酥餅係印度師傅即場做,唔油又香,餅切開會見到一層層餅底,好明顯搓餅功夫一流,唔似一般泰菜油酥餅咁一塊餅就算數,所以你會忍唔住叫完一客又一客。椰青第一次飲真係好清甜,肉又滑,好好食,不過第二次去無咁好味,不過,相比近年食店賣的椰青相比算好好多!!!

總結:二百幾食到近乎滿分馬拉菜,真係會令你心思思想再去。
炒蘿蔔榚 - 可一試
喇沙 - 正宗抵食
蝦湯麵 - 不可不試
馬拉盞通菜 - 真正有馬拉盞味(不多不少)
認住呢個招牌
2010-03-14
$130 (Dinner)
炒蘿蔔榚 - 可一試
喇沙 - 正宗抵食
蝦湯麵 - 不可不試
馬拉盞通菜 - 真正有馬拉盞味(不多不少)
認住呢個招牌