星期五的晚上,這商場的食肆不算旺場,這西餐廳更加冷清。已七時多,只有一枱客。阿媽話想食扒,又唔想再找,就試試。唔知是否位置問題,餐廳的冷氣很不足。我地張枱好間歇地天花有水滴下。幫媽叫了黑松露燒汁安格斯牛柳,五成熟,升級有多士、湯、甜品、飲品。我哋亦叫了半打不同價錢的生蠔,此外還有煙三文魚天使麵。兩款多士香脆,餐湯係黑松露什麼,都幾香,好味。上菜速度都幾慢,只得隔離一枱四人同我哋都咁耐,足足等了廿分鐘才有湯。唔。。。難道真正西餐是這節奏🤔幸好我哋唔趕時間,慢慢談著等😅⋯⋯半打生蠔送來時,好明顯會分別到哪生蠔屬於咩價錢,職員提議先食平的,$20隻,味道鮮,不錯吖。但之後再食兩隻,有少少蠔殼,立即扣分。伴著有人即場彈奏唱歌,但環境及氣氛不易投入。終於有牛柳上枱了,香味都有啲,切下去,都軟淋,但嚐不出牛香味。這個收我二百大元,仲要另加$50才升級,不然只得這碟牛柳,我覺得一般吧。反觀這店的粉麵質素不錯。送餐時,有一隻小昆蟲,似蚊滋仔在牛柳木板上,店員見到,弄死放下牛柳就走。雖然,我唔會覺得這小昆蟲就需要換,但起碼都一句唔好意思啦!為免阿媽唔舒服,我都扮睇唔到繼續用餐。埋單五百多
2023-09-22
$500 (Dinner)