2019-08-22
週末入沙田石門探朋友, 搭港鐵到石門一出就是京瑞廣場, 朋友話係1期1樓有間車仔麵幾優質, 湯底堅持無味精, 夠晒健康。在餐牌上畫上自己喜歡配搭, 一看紅菜頭麵已經好吸引, 加埋自製辣汁, 我愛濃味而又不怕辣, 所以來一個中辣。加埋小店出名的鮑汁花膠, 秘製金錢肚及豬大腸, 未食都已經覺得豐富.先來呷一口湯, 湯底清甜, 真是不覺有味精, 辣道是中辣, 對我嚟也不算太辣, 忍唔住要自行加辣醬, 哈哈! 果然再加點辣醬更添惹味, 一問之下原來辣醬係老闆娘親自煮理, 辣醬真心值得推介。第一次食紅菜頭麵, 麵質彈牙爽口, 也算不錯。鮑汁花膠有2大塊, 夠入味,腍身有膠質, 滿口充斥骨膠元, 好健康又滋補。秘製金錢肚, 爽脆有咬口, 愛牛人士應該也可喜歡。豬大腸, 滷水味足, 煙韌,因切法是直落式, 比較長身 , 跟一般出面豬大腸的樣貌不同。朋友就點了泉水烏冬配五香腩汁,餸菜係原味酸齋,雞中翼及秘製豬頸肉。泉水烏冬扁身彈牙掛湯,麵質算ok。原味酸齋,味道酸溜溜,夠晒開胃。雞中翼,大大隻好肥美,鹵汁剛好,不會太鹹。秘製豬頸肉是小店推介之一,超大件,厚肉爽口,啖啖肉,勁抵食。
第一次食紅菜頭麵, 麵質彈牙爽口, 也算不錯。
秘製金錢肚, 爽脆有咬口, 愛牛人士應該也可喜歡。
泉水烏冬扁身彈牙掛湯,麵質算ok。
原味酸齋,味道酸溜溜,夠晒開胃。
雞中翼,大大隻好肥美,鹵汁剛好,不會太鹹。