2013-12-01 262 views
成班朋友飯局,當然唔少得食糖水,聽聞槍街附近有好幾間糖水鋪,咁就一於去試下。沿住煙廠街街市(馬會隔離)直行到尾,左邊第一間就係土屋,黃色招牌都幾吸引到人,當時星期六十點幾,幾間鋪頭都要等位,我地一行十人分頭攞飛,服務員姐姐都好有禮貌地問我幾位,仲見我地有十位,好細心咁留左個電話話好快俾到枱我地。咁等位期間睇下其餘幾間,發現相比之下呢間土屋都係幾間鋪之中最多位,人流亦唔錯。可能因為多位關係,好快就入得(五至十分鐘),雖然多人,但係都坐得幾舒服。我地坐個個位可以睇到廚房(開放式)同埋出餐,見到啲野食都幾吸引,我地又無乜頭緒叫咩好,就問下啲侍應,啲妹妹都好樂意介紹,唔會黑口黑面,值得一讚!最後決定嗌左八樣野食一齊share,可能好多都係要焗,所以都要等十五至二十分鐘,但係對我地黎講都接受到既。(無影相,失策!)1. (個妹妹話係最多人食既) tiramisu豬豬佢話入面係豬仔包切成粒粒,之後有啲咖啡味既cream,上面有雪糕。當初大家都好驚會中伏,始終未聽過豬仔包做甜品,但係又出奇地夾,唔會好cream,聽講仲有個芒果味,下次有機會試!2. 香蕉船可以自己揀返雪糕,最愛綠茶既友人一於叫晒綠茶

1. (個妹妹話係最多人食既) tiramisu豬豬

2. 香蕉船

可以自己揀返雪糕,最愛綠茶既友人一於叫晒綠茶味啦,不過不失。

3. baileys梳乎里

本身想嗌原味,但係有朋友話想試下咖啡酒(baileys),漲到好高呀個souffle!同食落食唔算太重bailey味,但係口感一流!

4. 心太軟配vanila雪糕

諗住都係一個好普通既甜品,但友人話食落去竟然有棉花糖係入面,一熱一凍,正!

5. 付竹蛋糖水

不過不失既糖水,西式甜品主打既甜品鋪黎講,呢到既中式糖水都唔錯。

6. 彩虹枕邊人

侍應都推薦我地食呢個,話係三件焗過既酥皮,上面有三款唔同生果,仲配上唔同既醬,我就無食到,但係友人話芒果個件好食,聽講仲有個叫芒果枕邊人(定唔知咩名),下次可試。

7. 比利時窩夫

呢個不得不讚,佢可以揀返水果,雪糕,仲可以自己揀要咩醬料,咁水果揀左最basic既芒果同香蕉,醬就要左蜜糖。
佢係本身已經切成粒,慳返切粒切件既功夫,但賣相仍然好正,窩夫唔會好似格仔餅咁林,熱辣辣配上蜜糖,鍾意甜既一定要試下。

8. 叻叻豬

呢個名真係十分頂癮,本以為會係伏,聽侍應講話底係香蕉,然後有咖啡味既cream同jelly,再配雪糕,有少少似parfait,呢個入面既jelly咖啡味好重,單食有少少苦,但係夾埋雪糕就不錯!

一行十人,嗌左八樣野都無中伏,反而都幾有驚喜,出乎意料之外。唔明點解間鋪食評(尤其好評)唔多,難道而家只有劣評,沒有讚賞的空間嗎?

呢間土屋仲有甜品放題,好似百幾蚊一位就可以食晒全部甜品,全部都任飲任食(仲好似無限邊啲唔食得架!),有機會可以試下喎。

值得一讚的是環境真係闊落,坐得都幾舒服,服務都沒有其他食評中提及的黑口黑面,下次有機會食甜品會再一試!(好想試埋佢個朱古力窩夫,芒果既枕邊人同埋芒果既豬豬!)