2011-12-15
平日番工鬼咁攰,weekend可以去歎個下午茶,仲要係任食嗰隻,真係超happy。之前睇食評知道呢度有任食點心,其實想試好耐,今日嚟開荃灣,於是順道一試。任食點心下晏2點開始,去到攞位,見到reception個態度,就知佢哋做嘢一定係好辛苦。咁啱有個客問佢茶錢details,佢態度差事少,啤客都係第一次見。好彩今日心情靚,所以都頂得住。可能抵食嘅關係,所以雖然呢度環境差啲、衛生差啲、服務又差啲,但都有好多食客幫襯。成場差唔多full咁滯,啲枱仲擺埋出走廊。不過算啦,都係食最緊要。睇睇張點心紙,e…原來得好少選擇,連腸粉都冇。冇辦法,自己揀嘅。雖然係咁,亦無損我食嘅心情,一於照嗌 XP都等咗陣,啲嘢食終於陸陸續續咁嚟喇:湯:老火湯:味道ok,唔似味精湯,但唔熱酸辣湯:好明顯係粉+水,都係唔熱炸物:金勾咸水角:熱同脆,但皮較硬同料較少酸甜炸雲吞:好脆,仲有隻蝦,點啲sauce,好食芋絲炸春卷:唔夠鬆脆,可能已炸起咗一陣,裡面有啲芋頭同少少肉,一般啦點心:終於有新鮮熱辣嘅嘢食喇,點心全部即叫即蒸,所以好食好多。豉汁蒸鳳爪:醬汁味濃、鳳爪夠淋而且好入味常滿蝦餃皇:雖然擺位有怪怪,但蝦夠新鮮,皮
都等咗陣,啲嘢食終於陸陸續續咁嚟喇:
老火湯:味道ok,唔似味精湯,但唔熱
酸辣湯:好明顯係粉+水,都係唔熱
炸物:
金勾咸水角:熱同脆,但皮較硬同料較少
酸甜炸雲吞:好脆,仲有隻蝦,點啲sauce,好食
終於有新鮮熱辣嘅嘢食喇,點心全部即叫即蒸,所以好食好多。
豉汁蒸鳳爪:醬汁味濃、鳳爪夠淋而且好入味
常滿蝦餃皇:雖然擺位有怪怪,但蝦夠新鮮,皮亦唔太厚
鮮竹牛肉球:雖然有啲粉,但我就係鍾意呢種口感。
怡香茄子炆米:一般,茄子有啲大嚿同埋炒得有啲乾,唔及快餐店嗰啲好食
椰汁馬豆糕/宮庭桂花糕:一般免費甜品嗰種,冇嘜特別
總括嚟講,都係點心最好食,最好先點點心,唔夠飽先order粉麵。
每位$48,連茶芥同加一每人盛惠$60。