1K
第一次食印度菜🇮🇳,朋友介紹位於鄰近上環地鐵站C 出口的「Basmati Indian Restaurant 印度皇」,印象中,印度菜式普遍香料味濃和偏辣,但原來餐廳🍴可以因應客人食辣程度有所調節,非常貼心。❤️店舖明亮光猛,佔地頗大,容納三十人左右,場地大到可以搞派對🎉裝潢充滿印度🇮🇳元素,座無虛席。因為餐廳🍴位於一樓,其大玻璃窗採光良好,打卡影相📸️一流。廚師精選(2A 二人套餐): 香炸雞柳:香味撲鼻,雞肉嫩滑,用左印度🇮🇳香料醃製,使用香料及優格把雞醃成紅色,再放進泥窰內烤製而成,炸粉不厚,不油膩,蘸上薄荷醬,清新開胃解膩。烤三文魚🐟:用鐵板呈上,有大量爆香左嘅蒜頭🧄同雜菜,簡單嘅胡椒香煎三文魚🍣魚皮煎到好似炸左咁,因為三文魚骨大條,非常易食用,補一補唔係奧米加三。😍印式燴茄子🍆:器皿好友印度特色,用上芫荽、芝麻、印度香料醃製茄子🍆,香濃而不油膩,茄子好入味。椰汁咖喱雞:用上巴辣雞,啱晒嗜辣人士,因為我哋好鍾意食辣,可以因應我哋要求變成三隻辣椒嘅辣度,辣味慢慢滲出,有aftertaste 💋醬汁好適合蘸烤餅食。蒜蓉烤餅:用手食最地道,蒜蓉味突出,烤餅香脆可口,又有似Pizza質感,

廚師精選(2A 二人套餐):

炸雞柳:

烤三文魚🐟:

印式燴茄子🍆:

蒜蓉烤餅:用手食最地道,蒜蓉味突出,烤餅香脆可口,又有似Pizza質感,蒜蓉咖喱雞啱晒組合。

芒果酸奶(HKD 36):芒果酸奶芒果🥭味好出,甜度適中,酸奶有助排毒,仲好有誠意整咗個心形🧡拉花係面❤️打卡一流。

青檸梳打(HKD 32):清熱消暑,青檸相酸酸地,配個梳打, 飲完都KUR 曬。

印度皇飯(HKD 48):用上印度🇮🇳長香米,感覺好似食緊啲斷咗嘅米粉,但食落冇咩味,以為會有印度香料味😆

印度奶茶(HKD 58):點少得印度奶茶☕️,店員表演拉茶功力,充滿玉桂味,聞落肉桂味濃,飲落就茶味濃,奶味香。

總結:
印度🇮🇳菜初體驗冇失望