2017-10-13
我哋今日幾個舊朋友一齊聚會食飯,有個朋友就介紹咗呢一間叫阿翁菜館,佢話食物質素唔錯。 小雲吞有八隻$24每粒都選用鮮蝦,鮮肉配製,味道調教得恰到好處,雲吞皮夠爽滑,肉汁豐厚。 雞絲粉皮$48,雞肉鮮甜,肉質新鮮,雞絲刀工好幼細,粉皮夠爽滑,調味可口。 雞汁娃娃菜$58,用新鮮雞隻淆製出嘅上湯,浸出幼嫩嘅娃娃菜,將平凡嘅娃娃菜提升到另一層次。 石頭鍋蟹籽海鮮炒飯$52,用石頭鍋來炒飯,零舍香噴噴,廚師把每一粒飯都炒得乾爽甘香,蟹籽粒粒都脆卜卜,加上多種新鮮嘅海鮮配料炮製,更加鮮味無窮,令呢一個炒飯簡直係錦上添花。 甜品有香酥豆沙鍋餅$30 ,餅皮香酥鬆脆,多層次嘅酥皮,不油不膩,豆沙味香濃,配合得可口非常。 還有一個酒釀桂花丸子 $58,幽幽嘅酒香,加上清新嘅桂花味,當你食到每一粒都軟綿綿嘅丸子,會令到你有微醉的感覺。最後仲有一杯豆味濃郁嘅鮮豆漿,甜味適中,食過呢個晚飯後,令你心境都舒暢開懷。