2018-01-15 6984 views
今日收工同女友去the one 地庫買完野啦,咁就見肚餓啦,佢話想食小籠包,咁咁岩樓上就有間南小館,我地都未食過,咁就去試下啦!由於兩位關係,店員好快就能夠安排到座位啦,而餐廳嘅環境都好靚,光線非常充足,樓底都好高,所以餐廳都擺放左好多裝飾,格調係非常好呀!之後店員就放上小食及飲品,飲品係簥麥茶,蕎麥茶非常清香,而且好濃,一黎我就飲左兩杯啦,真係麻煩晒店員幫我加水啦!好,跟住就睇下食咩先!餐牌就真係非常精美,圖文並茂,d相都影得非常靚,你更加會見到一隻南小館吉祥物,有隻小籠包仔都幾得意,見到咁靚嘅美食相真係會令人食指大動呀!首先黎嘅係蝦肉紅油抄手,四川著名小吃,用一些辣椒油再加上蝦肉雲吞,湯汁微辣濃香,咁今次食e個抄手,味道感覺上一d都唔辣,而食落隻雲吞都感覺上無咩蝦味,差左少少。好,跟住到生煎包啦,上海人又叫它做「 生煎饅頭 」,已有百幾年歷史。早期是上海茶館中的佐茶小吃,後來逐漸走出茶 館,成了街頭小吃。咁食落e個個皮都非常脆,但係就唔係好夠熱,無果一種辣嘴嘅感覺,而裡面嘅肉料就應該係豬肉,豬肉都好香,再配搭埋面層果d蔥花同埋芝麻都好香口,都算唔錯,唔係話特別好食,都算係好穩定嘅出

蝦肉紅油抄手

招牌生煎包

好,跟住到生煎包啦,上海人又叫它做「 生煎饅頭 」,已有百幾年歷史。早期是上海茶館中的佐茶小吃,後來逐漸走出茶 館,成了街頭小吃。咁食落e個個皮都非常脆,但係就唔係好夠熱,無果一種辣嘴嘅感覺,而裡面嘅肉料就應該係豬肉,豬肉都好香,再配搭埋面層果d蔥花同埋芝麻都好香口,都算唔錯,唔係話特別好食,都算係好穩定嘅出品。

可以清楚見到生煎包裏面都好足料,而且都見到好多肉汁。
無錫小籠包

好啦,跟住到主角出場啦,無錫小籠包,其實你係佢個餐牌連吉祥物都出埋就知道間餐廳其實都係好重視小籠包e樣產品,咁就屋企人教落,食小籠包時,一放低果下就千其唔好即刻食,如果唔係就會辣到個嘴叫救命,要等個小籠包面開始變白色果下就食得啦,咁我當然就照做啦,嘩!食落口果下就真係爆晒d湯出黎,而且重好濃味,而食落去係帶有少少甜味,而且都好香肉味,根本就唔需要點其他調味都已經好好味!所以d醋我都係無點過!

清楚見到裏面非常多肉汁,多到就爆出黎,但係記得小心熱呀!

大白菜肉絲炒年糕

好,跟住最後就係白菜肉絲炒年糕啦,佢係用左上海津白,肉絲再加上海年糕炒呀,食落去都好香口,但係就稍為濕左少少,整體黎講e款菜式都好味。
總結,環境非常優美,食品就算係過得去,除左小籠包外其他款式都有待改善。
無錫小籠包
  • 蝦肉紅油抄手