話說上幾個月去星珈玻旅行,聽人話有間叫莆田嘅餐廳好出名,咁咪諗住特登去佢間老舖總店潮聖囉⋯點知⋯去到咁啱執緊野準備緊裝修,又會有咁唔好彩嘅⋯點知上星期去美麗華某美容中心做 facial,經過竟然見到!莆田!竟然香港開左!!!究竟係幾時嘅事!我唔知嘅!這些機會 唔會放過吧!我今次誓要食到!好在book左位,平日去到都好full ,門口位置放在d養住嘅蟶子,又幾有趣bor!見佢主打蟶子,一於食番兩味!大熱天時,食番件酒糟蟶子cool cool佢,蟶子唔會un,入口有好香嘅酒味,之後會食到果陣鮮味,冰冰涼涼咁,不知不覺又好快吃光了!夏天必點!要讃下佢d蟶子清潔得好乾淨,冇污漕野野冇異味~鐵板鹽焗蟶子,簡單嘅鹹焗,可以食得出蟶子原汁原味,花椒只係裝飾黎,唔麻冇出味架,隻數都好多,唔好睇d蟶子得d肉食唔飽,我想話都會飽架,不過我自己覚得比較下酒糟味道係出色d!王花魚一黎到已經聞到好香,急不及待立即飲果啖魚湯,真係好甜!好鮮!魚肉肉質嫩滑,肉好甜,雖然湯入面都落左好多薑,但都記得趁熱飲唔係會腥!唔好睇呢碟米粉普普通通,粉嘅口感出奇地好,幼幼細細的,層次分明的,我見枱上有莆田自己出嘅辣汁就試試佢,點
話說上幾個月去星珈玻旅行,
聽人話有間叫莆田嘅餐廳好出名,
咁咪諗住特登去佢間老舖總店潮聖囉⋯
點知⋯去到咁啱執緊野準備緊裝修,
又會有咁唔好彩嘅⋯
點知上星期去美麗華某美容中心做 facial,
經過竟然見到!莆田!竟然香港開左!!!
究竟係幾時嘅事!我唔知嘅!
這些機會 唔會放過吧!我今次誓要食到!
好在book左位,平日去到都好full ,
門口位置放在d養住嘅蟶子,又幾有趣bor!
見佢主打蟶子,一於食番兩味!

大熱天時,食番件酒糟蟶子cool cool佢,
蟶子唔會un,入口有好香嘅酒味,
之後會食到果陣鮮味,
冰冰涼涼咁,不知不覺又好快吃光了!夏天必點!
要讃下佢d蟶子清潔得好乾淨,
冇污漕野野冇異味~

鐵板鹽焗蟶子,
簡單嘅鹹焗,可以食得出蟶子原汁原味,
花椒只係裝飾黎,唔麻冇出味架,
隻數都好多,唔好睇d蟶子得d肉食唔飽,
我想話都會飽架,
不過我自己覚得比較下酒糟味道係出色d!

王花魚
一黎到已經聞到好香,
急不及待立即飲果啖魚湯,真係好甜!好鮮!
魚肉肉質嫩滑,肉好甜,
雖然湯入面都落左好多薑,但都記得趁熱飲唔係會腥!

唔好睇呢碟米粉普普通通,
粉嘅口感出奇地好,幼幼細細的,層次分明的,
我見枱上有莆田自己出嘅辣汁就試試佢,
點呢個米簡直係perfect match!
我見佢枱上面個menu有得買走未煮嘅米粉同自家辣汁,
都有心思思⋯不過,我怕自己炒到成鑊粥咁,
黎番d度食算吧啦!又唔係貴!
好野!今次終於食到!開心仔!