2022-08-31
-上州一頭和牛-@旺角Moko.本身諗住去咩種類餐廳都有的Food Court覓食,點知見到竟然有間主打和牛的餐廳,見Menu都幾吸引,就試試。.我地點左燒肉套裝,除此之外餐廳仲有火鍋、壽司和丼飯等唔同選擇。.特上燒肉拼盤套餐 ($468)套餐除左燒肉外,仲有野菜拼盤,清酒煮蜆,泡菜,飯同味噌湯.淨係見MENU的字完全估唔到個套餐係咁豐富,2個人食都覺得好夠飽肚。今次我地驚唔夠食仲點左鹿兒島五花腩﹑日式炒野菜同埋豆腐胡麻沙律,下次的話,就咁點套餐都已經夠晒了。.特上燒肉拼盤,肉類有5種,唔同地方唔同部位都可以食到,認真值得一試。.牛舌厚切已經加分,第一片燒得唔夠耐中間未熟,有點難咬開,之後燒得耐少少,肉質彈牙口感一流,牛舌味濃郁,諗起都想食。.美國安格斯西冷,肉質軟嫩,輕輕燒幾下就得。西冷有稍為調味,更帶出本身牛肉的鮮味。.A5日本和牛片肩胛,肉的顏色同油脂分佈超靚,因為油脂較多,真係入口即溶,好軟嫩。和牛片比較多油脂,真係每人2-3片就夠晒。.野菜拼盤有粟米﹑秋葵﹑日本甘薯﹑脆肉瓜﹑南瓜和菇,中和返燒肉的油膩感。.清酒煮蜆原來同燒肉好夾,清爽的清酒湯底加入了蔥花同檸檬,味道十分清新,
@旺角Moko
特上燒肉拼盤套餐 ($468)
套餐除左燒肉外,仲有野菜拼盤,清酒煮蜆,泡菜,飯同味噌湯
清酒煮蜆原來同燒肉好夾,清爽的清酒湯底加入了蔥花同檸檬,味道十分清新,可以消化一下燒肉的油膩感。
鹿兒島五花腩($58) 個人真係好喜歡鹿兒島產的豚肉,肉味夠香。一層肥一層肉,食落唔會覺得太油膩,肉質帶點嚼口又滿有肉汁。
日式炒野菜($78)無預到咁大碟,但偏油少少。
豆腐胡麻沙律($38)係唔會出錯的一個小食(笑),用木魚片同胡麻醬調味,食左咁多燒肉成口油膩,食返清涼的凍豆腐真係即時refresh返,如果胡麻醬多點會更好。
整體黎講好滿意,哩個價錢得到哩個質素同份量,真心抵食。
當日食夠$400就有3個鐘的泊車優惠。