諾諾
Level 2
2009-11-06
關注
一間很有 ‘Heart’ 的街坊小店
開張短短一星期, 我已光顧兩次喇! 可想已知此店非一般水準!
本人係美孚街坊, 美孚大部份食店都比較 ‘街坊’ 的, 大多是茶餐廳及酒家! 不知是否很多上海人居住, 亦比較多上海食店!
所以見到於平台上開了一間裝修很好的意大利小店, 急不及代於該店開張第二天就立即去幫襯! 果然沒有失望!
第一次幫襯, 叫了一客 牛尾意大利飯及一客Spaghetti Carbonara (溫泉蛋), 意大利飯煮得剛剛好, 非常AL Dente, 牛尾亦炆得很 ‘林’! Carbonara 汁做得很好, 溫泉蛋亦做得剛剛好! 另外加了一客芝士蕃茄包, 是用法國包加上芝士焗香再加上新鮮蕃茄 (加入醋汁及新鮮Basil), 很開胃的Side Dish.
昨天第二次幫襯, 更要帶多一位 ‘為食朋友’ 一起食好野! 今次叫了 磨菇長通粉, 忌廉蕃茄大蝦扁意粉, 煙肉忌廉意粉, 芝士蕃茄包! 以上四樣水準一流, 令我的 ‘細食朋友’ 亦食得很開胃. 但有另一樣食物令我感到很驚喜, 就係 ‘野菌忌廉湯’! 嘩~~一入口充滿 ‘雜菌’ 香味! 是用新鮮雜菌煮成的! 不是一般鑵頭水準! 真的非常值得一試! (餐可加$15轉 ‘野菌湯’)
店內有兩名女侍應! 其中一位短頭髮的笑客滿面, 很Nice! 令人覺得很親切! 值得一讚! 另一位則較Cool~~
希望不久將來, 該店可加更多的食物選擇, 特別希望會有意大利手做Pizza!