2019-05-07 481 views
由於都好耐無鋸過扒,之前上網又睇個d介紹鋸扒餐廳既post,其中一間介紹既就係金鳳,所以同女朋友就揀左去金鳳試下。我地大概7點左右去到,本身諗住可能都要等下位,但好彩去到都仲有幾張枱,所以唔洗等就可以入去。入面既裝修佈置都幾有舊式扒房既風格。我地點左一份5成熟鐵板西冷扒餐同一份5成熟鐵板招牌牛柳餐。之後餐包好快就送上,過多陣餐湯都上埋。不過當仲飲緊湯既時候,份扒就送上。略嫌份扒太快送上,如果可以系食完餐包同飲完湯之後先送上會更加好。係時候講個主角 - 塊扒。2塊扒既份量都大塊,尤其塊西冷。另一方面,牛柳既肉質都唔錯,相反西冷有d太淋既感覺,無乜咬口。而牛味方面兩者都唔錯,但牛柳會更佳。金鳳有樣野幾特別,之前鋸扒都未試過,就係可以選擇加蒜蓉(需要加3蚊)系塊扒度,仲要係加勁多,所以蒜味超勁。今次我地揀左試下西冷扒加蒜蓉。本身我都係一個中意食蒜既人,打邊爐既豉油都一定會加勁多蒜落去。但今次鋸扒加蒜蓉就唔太建議,因為蒜味搶過曬d牛味。另外,有樣野可以改善下,d薯條放得太近d雜菜,甚至放左系d菜下面,搞到淋曬勁濕。總括而言,金鳳既招牌牛柳值得一試,價錢亦唔算貴。

總括而言,金鳳既招牌牛柳值得一試,價錢亦唔算貴。
鐵板西冷扒
2019-05-01
$130 (Dinner)