2016-06-23
今晚跟飯伴的朋友們一起吃Gathering Dinner,一行七人要在尖沙咀找東西吃並不容易,還要是六個大男人! 所以飯伴找了間坐得比較好、又不設用餐時間的潮州菜館。未叫野食, 先黎一些前菜。那個蜆比較少見呢, 試了一隻, 蜆味就沒有, 不過那個麻辣味很香, 而且偏麻~叫野食, 都係一人揀一樣, 第2項的「滷水手寫單」係凍立魚~因為一大班男人食飯, 為免被人覺得「港女」上身, 所以就沒有每一樣食物都一一拍照, 就只有滿滿一檯食物的「全家幅」喇, 哈哈!錦繡滷水拼盤 - 入面有鵝片、紅腸、蛋、豆腐, 我個人覺得個滷水汁有D咸, 比較一般..凍立魚 - 個魚味都新鮮又唔腥, 而且都幾多肉唔算太多細骨, 不過貴左少少 ($2XX)清湯蘿蔔牛筋腩煲 - 呢個一般, D蘿蔔有沙, 牛筋我就唔特別中意食, 同埋好似好油咁~香煎蠔仔烙 - 呢個好好咪, 一D都唔油膩, 仲要蠔仔份量都幾多而且味道幾鮮甜, 我覺得個煎嘅時間幾好, 又唔會太燶但又夠香口。生煎墨魚餅 - 呢個都好好食! 飯伴話睇openrice D人都推介呢個, 墨魚餅好彈牙, 食到啖啖墨魚肉! 呢個都係推薦要試嘅菜式之一!自制魚丸紹菜煲
一行七人要在尖沙咀找東西吃並不容易,
自制魚丸紹菜煲 - 正常水準, 叫呢個都係因為想食D菜平衡一下...不過都幾好味~
方魚肉碎粥 (例牌) - 我地7個人都分到一人一碗滿嘅, 方魚咪都幾出, 作為吃飽大家的必需品呢!