2021-07-06
一向好鍾意米芝蓮一星拉麵店《金色不如歸》嘅蜆湯拉麵🍜 原來仲有間《牡蠣不如歸》係食蠔湯拉麵😍係全港首間「牡蠣黃金湯」湯頭嘅拉麵店,認真架勢😱仲有各種牡蠣小食🤩睇到廣告即刻衝去銅鑼灣分店食😂 🦪醬漬牡蠣一口飯🍙$68米飯以鮮蠔湯煮過🍚配以原隻肥美醬漬牡蠣🦪入口盡是牡蠣的鮮甜🤤加入幾片青瓜🥒口感更清新😋🦪菇燒牡蠣串🍢$62是日蠔味最濃的王道小食👑 風乾火腿🥓包裹著牡蠣🦪和菇類🍄配以汁燒,海水鹹味和蠔的甜味突出,極致惹味👍🏻🍜牡蠣鹽味拉麵 🦪$118平時的拉麵很少有火箭菜🌱可以想像麵的味道一定別出心裁😳 湯底集蠔湯、豚骨湯和魚介湯之大成🍲 配上自家製鮮蠔醬🥫是很有層次的鮮甜味道🤤加了很多蔬菜中和🥬所以不會覺得味道過重🤗 麵條幼細而且吸湯,要盡快趁熱食🔥🍜煙熏黑椒豚骨拉麵🐽$115雖然主打蠔湯拉麵,但仍然有其他選擇😎 煙熏黑椒豚骨湯底鮮甜味美,每口都有黑椒微辣餘韻☺️🍑白桃梳打$32日本桃味飲品真係冇得輸🥳 味道香甜又天然😋.🍑白桃焙茶$45桃味香濃,甜味比梳打稍淡一點,但有濃濃的焙茶香,清甜不澀😋
仲有各種牡蠣小食🤩睇到廣告即刻衝去銅鑼灣分店食😂
🍜煙熏黑椒豚骨拉麵🐽$115
🍑白桃梳打$32
日本桃味飲品真係冇得輸🥳 味道香甜又天然😋
🍑白桃焙茶$45
桃味香濃,甜味比梳打稍淡一點,但有濃濃的焙茶香,清甜不澀😋