葡萄牙過江龍葡撻專門店Coffee & Nata喺中環港鐵站K出口閘口附近開設旗艦店,新店面積好大,擺有兩大部放有多款葡萄牙雜貨嘅單車,非常搶眼!店內全部產品都係葡萄牙空運到港,當中當然包括葡萄牙最出名嘅沙甸魚罐頭啦!呢度嘅罐頭款式好多,我都入手左幾罐!除此之外,仲搵到葡萄牙風乾火腿、多款葡萄牙薯片、零食、手工果醬等,甚至葡萄牙紀念品杯都有得賣,價錢都幾合理,入到去好似去咗葡萄牙里斯本咁 ~經過不妨入去尋下寶!除咗雜貨之外,我估唔到連Coffee & Nata 葡撻都係葡萄牙新鮮空運到港,所以味道絕對正宗傳統!我揀咗6款一齊分享!Nata Tart, Lisboa Nata個樣好似葡撻,但原來三樣係唔同嘅東西。撻皮口感略有不同,但內餡都係用上雞蛋及吉士製成,口感同平時食開嘅真係非常唔同!呢一刻先發現原來真正嘅葡撻係咁嘅味道同口感。另外仲試咗Cream Cheese Tart、Pineapple Tart、Almond Tart,款式好多! 不過始終所有撻都係葡萄牙直送,所以冇迎合到香港人口味,對我黎講甜度偏高,同埋如果有得熱辣辣出爐會好食d!

呢度嘅罐頭款式好多,我都入手左幾罐!

我揀咗6款一齊分享!